Dragan Čović prijeti “nesagledivom krizom” ako ne postane član Predsjedništva BiH

0

Prije svega, mi, kao i hrvatsko, moramo dovoljno animirati i bošnjačkog glasačko tijelo kako se ne bi dogodilo da imamo nelegitimne nacionalne predstavnike u tijelima vlasti. Uvjeren sam da imamo dovoljno mudrosti, primarno među Bošnjacima unutar Federacije kao izborne jedinice, da se to ne dogodi. Kazao je ovo u intervjuu za Velečernji list predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović govoreći o predstojećim Općim izborima.

– No, ako se dogodi, onda imamo vrlo ozbiljan problem. Teško ćemo u jednoj takvoj situaciji moći implementirati izborne rezultate i izvjesno je da bismo mogli ući u nesagledive krize – izjavio je Čović, aludirajući na mogućnost njegovog poraza u utrci za člana Predsjednišva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, kojeg su u parlamentarnu proceduru uputile stranke sa sjedištima u Sarajevu, je za Čovića protivan odluci Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića te se, dodaje, nastoji izglasati u pogrešnom parlamentu. Tim se zakonom, smatra predsjednik HDZ-a BiH, od FBiH pokušava napraviti entitet samo bošnjačkog naroda.

– Mislim da mogu ustvrditi da su Hrvati u BiH jedini istinski zagovornici puta BiH u EU i NATO – izjavio je Čović.

Tvrdi da je lično tokom aktuelnog mandata u Predsjedništvu BiH neumorno radio na euroatlantskom putu BiH. One koji zagoravaju građanski model uređenja države, Čović, tvrdi, poštuje.

– I kada se govori o podjeli BiH, moram reći da nema većeg poticaja podjeli od građenja BiH kao unitarne građanske države – poručio je.

Izvor: Večernji list

Odgovori