Home Novosti BiH DRAGAN ČOVIĆ SE VEĆ SPREMA ZA NOVU OFANZIVU: “Da nije bilo Plenkovića,...

DRAGAN ČOVIĆ SE VEĆ SPREMA ZA NOVU OFANZIVU: “Da nije bilo Plenkovića, ne bi bilo intervencija Christiana Schmidta!”

Što se tiče intervencije u izborni zakon, Čović smatra da su za to zaslužni svi koji su stvarali ambijent u BiH da je ona država tri naroda.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović govorio je danas za hrvatsku televiziju Nova. On je naveo za šta će se ubuduće zalagati nakon intervencije Cristiana Schmidta, koji je iskoristio bonske ovlasti i u nedjelju nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, a te promjene idu u korist HDZ-a.

“Opet imamo uzurpaciju naše pozicije u Predsjedništvu BiH, ali on je napravio korak koji vjerojatno omogućava lakšu popunu vlasti, izbjegavanje bilo kakvog odmaka od izbornog datuma. Vjerujem da bismo u naredna dva-tri mjeseca trebali napraviti ključne dogovore partnera. A onda ćemo, naravno, što se tiče pozicije hrvatskog naroda, HDZ-a i HNS-a, do kraja otvoriti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je Čović.

Kako je rekao, misli da je Borjana Krišto dobila plebisticarnu potporu hrvatskog naroda.

“Tu će sigurno doći još 15 ili 20 tisuća glasova u konačnom prebrojavanju. A onda to znači vrlo jasno – da nam je netko uzurpirao to naše pravo. Odnosno, jasno je da su Bošnjaci dobili dva člana Predsjedništva iznova”, smatra Čović.

Kaže da će otvoriti pitanje vanjske politike, kao i sigurnosne. Osvrnuo se i na Željka Komšića.

“Komšić ima jednu posebu ulogu i to nema veze s jačanjem ili slabljenjem. To je pitanje pozicije onih koji ga imenuju”, ističe Čović.

Čović je komentarisao i Komšićevu izjavu da je u Zapadnoj Hercegovini “persona non grata”. Kaže kako to nije samo u Hercegovini, već da sigurno u području gdje Hrvati žive u izraženijem broju ne dolazi niti osjeća potrebu da dolazi.

“Vjerojatno je to dio taktike onih koji su ga izabrali”, smatra Čović.

Ističe da će nastaviti raditi pritiske na predstavnike međunarodne zajednice jer je “nedopustivo da BiH ne može ići unaprijed”. Kaže da se postavlja pitanje ko će zastupati stajališta jednog od konstitutivnih naroda.

Komentirao je i Mostov prijedlog da se Komšić proglasi personom non grata. “Most nastoji dobiti neki poen. Zastupaju s malo desnije pozicije od onoga što je HDZ BiH. Osobno podržavamo tu ideju”, kazao je Čović.

Što se tiče intervencije u izborni zakon, Čović smatra da su za to zaslužni svi koji su stvarali ambijent u BiH da je ona država tri naroda.

“Kad je u pitanju Hrvatska, tu je prije svega predsjednik Vlade Andrej Plenković. Mislim da je uložio enorman napor”, rekao je Čović, koji smatra da, da nije bilo Plenkovića, ne bi bilo ni takve intervencije posljednja tri-četiri mjeseca.

Što se tiče pogleda Zorana Milanovića na stanje u BiH, Čović je rekao da imaju drugačiju energiju i emociju prema tom prostoru i politici.

Previous articleKako je Dodik dobio najviše glasova u zvorničkom selu – sinonimu za šehide? / Duraković: Pomete nas Milorad od Laktaša
Next articleDruštvene mreže gore nakon poraza Izetbegovića: Nisi ti bolan izgubio, nego samo nisi pobijedio
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.