Dragan Nikolić: Srpski sam vojnik, sramim se zločina koje sam činio, neke žene bile su godina moje majke

0

Bosanski Srbin Dragan Nikolić zvani Jenki priznao je pred Haškim sudom krivicu za ratne zločine počinjene 1992 godine u logoru Sušica kod Vlasenice.

 

 

Nikolić je bio upravitelj zatočeničkog logora Sušica u istočnoj Bosni i Hercegovini, od početka lipnja 1992. do njegovog zatvaranja krajem rujna 1992. godine. Kroz logor je za to vrijeme prošlo oko oko 8000 ljudi.

U vrijeme dok je bio komandant logora Dragan Nikolić je sudjelovao u stvaranju i održavanju atmosfere terora i sustavnog mučenja za muslimanske i druge nesrpske zatočenike.

Osobno je ubio devet ljudi, zatočenike je u nekim slučajevima pretukao na smrt, a druge je mučio tijekom njihovog zatočenja. Pod njegovim vodstvom, žene svih starosnih doba silovane su i na drugi način seksualno ponižavane. Njegovo izjašnjavanje o krivici odražava njegovo prihvaćanje odgovornosti za te zločine.

Optužnica protiv Nikolića, podignuta 1994. godine, prva je koju je Haag podigao za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Nikolić je uhićen u travnju 2000. godine u okolini Smedereva, a prilikom prvog pojavljivanja u sudnici izjavio je da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Kasnije je priznao krivicu, složio se s navodima optužnice po kojoj su u travnju 1992. godine pripadnici JNA, odnosno Novosadskog korpusa, paravojne jedinice i lokalni Srbi zauzeli Vlasenicu, a po zauzimanju grada muškarci su premlaćivani i ubijani, a žene silovane. Muslimani morali potpisati izjavu da odlaze dobrovoljno i da se odriču svoje imovine.

Nikolić je, u dogovoru sa Tužiteljstvom priznao krivicu za progon nesrpskog stanovništva na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za mučenje, silovanje i ubojstvo.

Tužiteljstvo je predložilo da za navedene zločine Nikolić bude osuđen na 15 godina zatvora, a Haaški sud ga je, u prvostupanjskoj presudi, osudio na 23 godine zatvora, a u žalbenom postupku sud mu je smanjio kaznu na 20 godina zatvora.

Kaznu je izdržavao u zatvoru u Italiji, a na prijevremenu slobodu, po odluci suca Merona, pušten je 20. kolovoza 2013., nakon izdržane dvije trećine kazne.

U Meronovoj odluci stoji da je u izvještaju talijanskog zatvora navedeno da se Nikolić tokom izdržavanja kazne ‘ponašao prikladno’. “S obzirom da je Nikolić priznao krivicu za zločine, smatram da to pokazuje stepen rehabilitacije”, navodi Meron i dodaje da je surađivao s Haškim tužiteljstvom.

 

 

Gordan Matković/Foto:icty

(Maxportal.hr)

Odgovori