DRAMA U HAGU: RATNI ZLOČINAC RATKO MLADIĆ NA SAMRTI?

Bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, a preti mu i opasnost od moždanog udara

 

 

Ratku Mladiću (73), kojem se u Hagu sudi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, život visi o koncu, prenosi “Alo.rs”.

 

—Bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, a preti mu i opasnost od moždanog udara.
Mladiću je oduzeta desna strana tela, jedva hoda i priča. Ima visok krvni pritisak i šećer, veoma je smršao i loše izgleda. Potrebno je da ga lekari hitno pregledaju, a njegova odbrana traži da to budu ruski stručnjaci – kaže izvor lista “Alo” iz Haga.

 

Ratkov sin Darko Mladić potvrdio je da je njegov otac loše i istakao da mu je potrebna zdravstvena nega.

 

– S obzirom na to da je već imao dva moždana udara i infarkt srca u Hagu, strepim za očev život. Još jedan moždani udar bi ga sigurno ubio. Dešavalo se da pada u nesvest nakon dolaska sa suđenja i lekari sa kojima sam se ovde konsultovao kažu da je pravo čudo kako je sve to, u takvom stanju i sa takvom dijagnozom, izdržao – rekao je Darko za “Alo”, i dodaje da je njegov otac bio izložen psihičkom i fizičkom naporu, tako da je to dodatno doprinelo da mu se zdravlje naruši.

 

Mladićev sin ističe da je život njegovog oca u rukama Haškog tribunala i da oni odgovaraju za njegovo zdravlje.

 

– Oni su odgovorni ako mu se nešto desi. S obzirom na sve, čudo je da do sada nije došlo do fatalnog ishoda. Moj otac izdržava suđenje zbog jake volje – naglašava Darko Mladić i otkriva da njegov otac prima mnogo pisama iz celog sveta i da svima odgovara.

Izvor lista iz Haga dodaje da Mladić nije u stanju da učestvuje u pripremanju svoje odbrane, te da sve to rade njegovi advokati, a da on, umesto toga, čita knjige.

 

– Nema on snagu da sprema odbranu, suviše je iznuren. Međutim, nikad ne priznaje da je loše već na pitanje kako je odgovara: „Ne fali mi ništa, dobro sam”. Međutim, on je u svakom slučaju osoba koja treba da bude u bolnici – dodaje naš sagovornik.

 

Odbrana predaje završni podnesak Tribunalu 3. oktobra, a nakon mesec dana biće održane završne reči odbrane i tužilaštva.

 

Presuda Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH granatiranje, kao i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, biće izrečena krajem iduće godine.

 

Hag: Lečimo ga adekvatno

 

Nenad Golčevski, portparol Haškog tribunala, izjavio je da svi pritvorenici u Hagu imaju odgovarajuću zdravstvenu negu.

 

– Svi optuženici, pa i Ratko Mladić, imaju adekvatnu lekarsku negu – rekao je Golčevski za list.

 

Šuvaković: Može da prođe kao Milošević

 

Uroš Šuvaković iz Udruženja „Sloboda” kaže da bi Mladić mogao da doživi sudbinu Slobodana Miloševića.

 

– Prema međunarodnim konvencijama, pre svega Lisabonskom sporazumu, svaki čovek ima pravo na slobodan izbor lekara. Milošević to nije imao i on je ubijen u Hagu. U Hagu je preminulo čak 13 ili 14 srpskih optuženika. Mladiću je potrebna ozbiljna zdravstvena nega van zidina haškog zatvora jer je tamo nema – kaže Šuvaković.

 

 

(Dnevne.rs /Telegraf.rs)

Komentari su zatvoreni