Čuvajmo Srebrenicu

DRAMA U SRBIJI ZBOG RATNIH ZLOČINACA, BRINU SE I ZA KRVNIKA IZ BiH: „Kod ljekara ih vode vezane i u kavezu, dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge, mrze ih ZBOG RUSA…“

Srbija će na Vijeću sigurnosti, 17. jula, ponovo pokrenuti inicijativu da državljani Srbije osuđeni u Haškim tribunalom, a nalaze se na odsluženju kazne u drugim zemljama, robiju dosluže u domovini, potvrdila je ministrica pravde Srbije Nela Kuburović

– Od trenutka donošenja odluke da u državama bivše Jugoslavije nema uslova za izdržavanje kazne prošlo je 25 godina i od tada smo postigli veliki napredak kada je riječ o sistemu za idržavanje krivičnih sankcija. Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahtjeve da osobe srpskog porijekla, koje izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene ovdje, pošto ispunjavamo uslove, ne znam zašto se to ne bi moglo primijeniti i na haške osuđenike – kaže Kuburović za Novosti.

Prema riječima Vučićeve ministrice, osim pritužbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primjedbi srpskih zatvorenika iz drugih zemalja.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Novosti pišu da Estonci prave ozbiljne probleme kad god srpski predstavnici razgovaraju sa njima o uslovima boravka Milana Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate sudu u Haagu sa konkretnim zamjerkama.

Predrag Milovančević, advokat Milana Martića kaže da je svaka država obavezna da vodi računa o ljudskim pravima svojih državljana, pa i kada su u zatvoru i dodaje da su Martić i Dragomir Milošević godinama u tom zatvoru i nisu napravili nijedan incident.

Beogradski list piše i o navodnom odnosu zatvorske uprave prema srpskim zatvorenicima u Tartuu, koji je, navodno, vrlo bahat i surov. „Imaju izuzetno lošu zdravstvenu zaštitu. Kod ljekara ih vode vezane i u kavezu, dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge. Pošto ne znaju estonski jezik, ne mogu da kažu doktoru kakve probleme imaju, a prevodioca nemaju.

Za svaki nesporazum šalju ih za kaznu u samicu. Tortura ide do te mjere da Estoncima, koji ne vole Ruse, smeta čak i to što srpski jezik, kojim trojica zatvorenika pričaju, liči na ruski, pa se i zbog toga prema njima neprijateljski odnose.

Novosti, naravno, ne navode za kakve su sve svirepe zločine ti isti Srbi osuđeni, ali to i ne treba puno čuditi.

(SB)

Loading..