Dramatično upozorenje Ashdowna, Bildta i Schillinga: BiH u opasnosti zbog trgovine teritorijom Kosova i Srbije

0

Bivši visoki predstavnici u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling uputili su danas otvoreno pismo visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, a u vezi sa korekcijom granice između Srbije i Kosova.

Pismo koje je poslano Federici Mogherini prenosimo u cijelosti:

“Kao bivši visoki predstavnici u BiH, duboko smo zabrinuti najavama koje su nedavno iznijeli visoki zvaničnici EU, sugerišući da bi EU bila voljna podržati sporazum između predsjednika Vučića i Tačija koji uključuje razmijenu teritorija između Srbije i Kosova putem ‘korekcije granica’.

Mi dovoljno dobro poznajemo region i znamo da pomijeranje granica neće spriječiti podjele, već će ih produbiti.

Prem da se slučaj Kosova ne može porediti sa situacijom u BiH, mi dovoljno dobro poznajemo Zapadni Balkan i znamo da bi takvu politiku bila zloupotrijebili nacionalistički političari, kako bi dodatno potakli priču o granicama i destabilizovali druge zemlje u regiji.

Dobro poznajemo BiH i znamo da bi to dalo prostora i podršku onima koji žele razbiti državu i koji već pozivaju na povratak u status quo u Dejtonu, rušeći sve na čemu smo mi i naši bosanski partneri radili duže od dvije decenije.

Dovoljno dobro poznajemo EU i Evropu i znamo da nas naši principi i naša krvava prošlost uče da održivi mir može doći samo kada naučimo živjeti u multietničkim zajednicama, umjesto da ponovo crtamo granice i kreiramo jednonacionalne zajednice.

Smatramo da nikakva politika ne bi mogla više odvesti nazad u podjele i konflikte na Balkanu u odnosu na onu koji sada neki očito podržavaju.

Ne sumnjamo da bi to moglo dovesti do destabilizacije postojećih sporazuma, kao što je slučaj u Makedoniji, ali i potkopati jedinstvo država kao što je BiH i ohrabriti one koji negdje žele vidjeti razmjenu teritorija, kao u Ukrajini, što bi vjerovatno dovelo do egzodusa manjina iz njihovih sredina.

Stoga vas ohrabrujemo da ovakve prijedloge odbacite bez odlaganja”, Stoga vas pozivamo da što hitnije odbacite ovakve prijedloge”, navedeno je u pismo kojeg potpisuju Bildt, Ashdown i Schwarz Schilling, bivši visoki predstavnici u BiH.

(SAFF.ba)

Odgovori