Čuvajmo Srebrenicu

ĐUKANOVIĆ O IDEJAMA IZ “NON-PAPERA”: “To može da nam nudi samo neko ko je opasno zlonamjeran, neko ko PRIŽELJKUJE RAT što prije” (VIDEO)

“Predlagati Balkanu mimo one formule koju nam je sugerirala Banditerova komisija iz ’91. – ’92. godine i onog specifičnog slučaja iz ’99. godine – koji se dogodio nakon jedne humanitarne katastrofe koja je pripremana za Kosovo, svaka druga korekcija granica mislim da je obavezan ulazak u rat”, kazao je Đukanović u izjavi novinarima.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, ocijenio je danas da je “non-paper” opasno štivo te da novo prekrajanje granica na Balkanu može da nudi samo neko ko ne zna ništa o Balkanu ili neko ko je opasno zlonameran i priželjkuje rat u što kraćem roku.

Prema njegovim riječima, “non-paper” nije nikakvo iznenađenje.

“Te ideje negdje potiho žive svo ovo vrijeme, kroz razne incidentne situacije koje su se znale plasirati u javnost. I danas se ta ideja pojavljuje, a svako se odriče autorstva nad njom. Ni to, kao što znamo, kroz historiju nije neobično. Sjetimo se Memoranduma iz ’86. godine (Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti, op. a.), niko nije preuzimao autorstvo nad njim. Sjetimo se raznih nakaradnih, retrogradnih ideja koje se lansiraju s namjerom da zaintrigriraju određeni dio javnosti, da naprave neku političku ili društvenu konfuziju”, kazao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik smatra da je to slučaj i sa “non-paperom”.

“Pročitao sam ga i, ko god da mu je autor, predstavlja opako štivo. To može da nam nudi samo neko ko ništa ne zna o Balkanu, politici Balkana ili neko ko je opasno zlonameran, neko ko priželjkuje rat u što je moguće kraćem roku. Sva druga objašnjenja su nerealna i neubjedljiva. Predlagati Balkanu mimo one formule koju nam je sugerirala Banditerova komisija iz ’91. – ’92. godine i onog specifičnog slučaja iz ’99. godine – koji se dogodio nakon jedne humanitarne katastrofe koja je pripremana za Kosovo, svaka druga korekcija granica, mislim da je obavezan ulazak u rat”, kazao je Đukanović u izjavi novinarima.

Izrazio je nadu da u regionu i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno politički ozbiljnih ljudi, dovoljno politički autoritativnih adresa, koji neće dozvoliti “zabasavanje u scenario koji smo već preživjeli i koji je puno koštao ovaj region”.

(SB)

Komentari su zatvoreni