Duraković: Bošnjačka politika u RS-u se svela na svađu oko pet pozicija

0

Lider Pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković upozorio je da je prošlo više od mjesec dana od posljednjih pregovora za formiranje probosanskog bloka u entitetu RS, te upozorava da će 2018. označiti kraj političkog prisustva relevantne bošnjačke politike u RS-u ako se uskoro ne napravi iskorak ka dogovoru.

 

 

“Ni u jednom od dva bloka koji okupljaju Bošnjake i Hrvate u RS-u nije izgledno da će se postići dogovor o zajedničkim listama. Mi smo predložili model za pregovore, usvojili program, ali je izostao javni pritisak da se stvari poslože na liste. Sada imamo jednu tišinu i izgleda da svi čekaju da se ključna pitanja sama riješe”, kazao je Duraković.

“Zakon o službenim jezicima koji će priznati ravnopravnost bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika u entitetu RS, ustavne reforme u skladu sa šest amandmana na Ustav RS koje smo predložili, osiguranje minimuma od 2% u Zakonu o budžetskom sistemu RS za povratak, uvođenje sankcija za nepoštivanje odredbe o ravnomjernoj zastupljenosti prilikom zapošljavanja u javnim ustanovama, reforma obrazovnog sistema i nestranački ministar prosvjete, to su politike i programska rješenja koje podržavamo i što predstavljaju inovacije u politici, nove stvari koje mogu promijeniti stvarno stanje – a nisu nerealna rješenja. Ono što vidim među većinom političkih stranaka je isključiva borba za vlastitu poziciju. Ovo nije dobro i ne sluti na dobro”, dodaje Duraković.

“Ne podržavamo investicije, nemamo uopšte pojma o mobilizaciji ekonomskih kapaciteta u povratničkim zajednicama u RS-u. Ne bavimo se zapošljavanjem, uključivanjem dijaspore, ne prepoznajemo biznise koji mogu zaposliti našu djecu, nemamo u Federaciji ništa što bi ohrabrilo podizanje jakih firmi i fabrika u povratničkim zajednicama. Prolazi nam vrijeme, a odsustvo vizije me plaši. Zar je svađa oko četiri-pet pozicija sve što je ostalo od bošnjačke politike u RS-u”, pita Duraković.

 

 

(Vijesti.ba)

Odgovori