Čuvajmo Srebrenicu - ZS

Duraković narodu poručio da ne vjeruju obećanjima Sarajeva: “SDA ne obećava podršku povratku, već ostanku Ramiza Salkića”

0

“Kao nezavisni kandidat za potpredsjednika entiteta Republika Srpska poručujem građanima da ne vjeruju u isprazna obećanja koja dolaze od pojedinih bošnjačkih lidera iz Sarajeva, shodno tome tražimo konkretne mjere, koje će povratnicima omogućiti lakši i kvalitetniji život”, poručio je u saopštenju Ćamil Duraković, piše “Index.ba“.

On navodi kako “tražio od političkih stranaka koje pretenduju da budu vlast u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, te koje popularnost stiču i zadržavaju emotivnim porukama upućenim povratnicima, da se obavežu da će izvršiti izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine što obuhvata obavezu da tri posto javnih prihoda ide direktno Fondu za podršku povratku u entitet Republika Srpska”.

“Ako takva direktna linija postoji za ceste u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, valjda smo mi, povratnici, jednako vrijedni bošnjačkim političkim partijama da nam se obeća barem to. Ono što ne mogu i neću dopustiti jesu obećanja bošnjačkim povratnicima uslovljena isključivo izborom Ramiza Salkića na mjesto potpredsjednika entiteta Republika Srpska. Također, ne mogu ostati imun na brutalne zloupotrebe bošnjačkih heroina, koje se godinama same bore protiv diskriminatorskog sistema u entitetu Republika Srpska, zarad političkih poenta”, poručio je Duraković.

Dalje navodi kako “izborne kampanje započinju iz Srebrenice, iako, kao žitelj tog grada, odgovorno tvrdim da se tokom godine mali broj bošnjačkih političkih lidera iz Sarajeva uopšte sjete genocida, Srebrenice, Prijedora i povratnika u entitet Republika Srpska, no tokom predizbornih kampanja, povratnicima obećavaju bolji život uslovljavajući isti pobjednom njihovog kandidata”.

“Zahvaljujući svemu tome, diskriminatorski režim entiteta Republika Srpska u potpunosti diskriminiše bošnjački narod koji se vratio u ovaj entitet i koji je kao takav primoran da kao i početkom devedesetih napušta svoje domove u potrazi za životom dostojim čovjeka. Ovim putem, tražim od bošnjačkih političkih lidera iz Sarajeva da preuzmu odgovornost koja im je povjerena, sa konkretnim idejama i rješenjima problema bez manipulisanja građana koji su tokom proteklih dvadeset godina dovoljno izmanipulisani”, poručio je Duraković.

Odgovori

84 queries in 1.016 seconds.