Duraković: Ovo je poruka da u Srebrenici nema mjesta za druge

0

U Srebrenici su danas na nekoliko oglasnih mjesta postavljeni plakati s likom presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i natpisima “Genocida nije bilo” i “Bog te poživio i zdrav nam bio”.

Plakate su lijepili aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa“, čiji je predsjednik Vojin Pavlović rekao da na ovaj način “žele skrenuti pažnju javnosti da u Srebrenici nije počinjen genocid”, te najavio da će plakate lijepiti i u Bratuncu i Milićima.

– Čak i britanski dokumenti potvrđuju da nije bilo genocida i to pokazuje da su u Hagu i Sudu BiH donošene političke presude optuženim Srbima i da treba pokrenuti proces revizije svih tih presuda, kao i kvalifikacije srebreničke nesreće – kazao je Pavlović.

Bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića uopšte ne čude ovakve “Pavlovićeve gluposti”, s obzirom na to da je prvi čovjek “Istočne alternative” i u prošlosti pokretao slične inicijative provokatorskog karaktera. – “Istočna alternativa” je udruženje koje je ovdje nama dobro poznato, jer dugi niz godina unazad provocira i pokreće slične inicijative, od kojih je jedna podizanje spomenika bivšem ambasadoru Rusije pri UN-u Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu – poručio je Duraković u razgovoru za Vijesti.ba. Pavlovića su, kaže naš sagovornik, u nekoliko navrata u Srebrenici hapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Međutim, “očito je kako ne postoji nikakva namjera da se tako radikalnim udruženjima i pojedincima stane ukraj”. – Pavlović je htio i Peteru Handkeu da diže bistu u Srebrenici – napominje Duraković. Ističe da je upravo Pavlović nedavno u Banjaluci govorio na skupu u organizaciji SNSD-a, pa je stoga sasvim jasno u čije političko ime on ovakve stvari i radi. – Evidentno je da je on neka vrsta produžene ruke SNSD-a tamo gdje oni kao politička opcija neće da budu preradikalni, pa onda puštaju takve osobe – navodi Duraković.

Nažalost, kako kaže, današnje lijepljenje plakata samo je jedna u nizu provokacija na račun nesrba koji žive u Srebrenici. – Prisjetimo se Badnje večeri i vrijeđanja svih nesrba koji ovdje žive. Očito je to poruka, kroz prećutnost sistema koji to može da spriječi, da ovdje nema mjesta ni za kog drugog osim za one koji propagiraju priču da je presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić heroj – potcrtava Duraković. To je, nastavlja naš sagovornik, današnja institucionalna i politička slika Republike Srpske, koja je očito ništa drugo nego tekovina ili kontinuitet one začete ideje iz 90-ih, samo sada u mirnodopskom vremenu. – Na ovaj način želi se pokazati da za sve one koji odudaraju od nekog prosječnog srbovanja nema mjesta za život u Srebrenici – zaključio je Duraković u razgovoru za Vijesti.ba.

Odgovori