Duraković pozvao Ahmetovića i Salkića na debatu o rješenjima za povratnike

0

Potpisnici Potočarske deklaracije o zajedničkom djelovanju probosanskog bloka u entitetu Republika Srpska nisu postigli dogovor o zajedničkom nastupu na općim izborima 2018. godine.

 

 

Potvrdio je to Ćamil Duraković, lider Pokreta “Odgovor” i jedan od pokretača međustranačkog dijaloga o ovom pitanju. Duraković je izrazio i žaljenje što dva potpredsjednička kandidata Ahmetović i Salkić nisu povratnici te ne žive u entitetu RS, navodi se u saopćenju.

“S jedne strane je postignuta saglasnost o proevropskom bloku, ali će liste sačekati konačni dogovor. Ono što znamo već jeste da je gospodin Ahmetović kandidat s te strane. S druge strane SDA danas radi na novom sastanku, ali je malo vjerovatno da će se postići saglasnost šireg kruga političkih subjekata. Tu je potvrđeno da će kandidat biti gospodin Salkić”, kazao je Duraković.

“Iskreno se nadam da će dva bloka uprkos podjelama, voditi fer i korektnu kampanju, te ja izražavam spremnost da potpišemo prije izbora izjavu o suzdržavanju od negativne kampanje, o zajedničkim debatama širom RS-a gdje ćemo Ahmetović, Salkić i ja ponuditi svoja rješenja i politike, te konačno – da ćemo zajedno osigurati da bošnjački i hrvatski glasovi ne budu pokradeni kroz koordinaciju članova biračkih odbora”, dodaje Duraković.

On napominje da postoji sjajni ljudi na svim listama, koji su se vratili, i žive stvarnost povratka.

“Smatram da te ljude trebamo podržati bez obzira na stranačku pripadnost. Pozivam zdrave i probosanske snage u RS-u na trezvenost i zajednički rad ka promjeni vlasti i poboljšanju položaja povratnika”, zaključio je Duraković.

 

 

(Klix.ba)

Odgovori