Duraković pozvao Koaliciju ‘Domovina’ da glasa za obaranje Dodikove vlade

Bivši načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković pozvao je danas zastupnike Koalicije Domovine Admira Čavku, Ivanu Lovrić, Mihneta Okića, Senada Bratića i Nedima Čivića da s obilježavanja Dana bijelih traka “krenu prema Narodnoj skupštini Republike Srpske te s ‘bijelim trakama’ na rukama glasaju za obaranje Vlade Milorada Dodika.

 

Copy

 

 

Vlada RS čiji je član Demokratski narodni savez zaslužna je za sve godine negiranja prava preživjelih logoraša, za zabrane i blokade pri izgradnji spomen-obilježja, to su isti oni koji nisu ni trepnuli na otkriće Tomašice, koji godinama minimiziraju ratne zločine i negiraju naše žrtve – poručio je Duraković u saopćenju za javnost.

 

 

On smatra da Koalicija Domovina danas ima moralnu obavezu da glasa za obaranje Vlade Republike Srpske.

 

 

Znamo mi i ko sjedi u opoziciji, ali ima li veće moralne satisfakcije da odluku o tome ko će vladati ovim entitetom, četvrt vijeka nakon genocida u Prijedoru, donose bošnjački i hrvatski zastupnici izabrani od nas koji smo se vratili na svoja ognjišta i koji se borimo protiv rezultata etničkog čišćenja – navodi Duraković.

 

 

Poručuje zastupnicima Koalicije Domovina da, ukoliko neće doći na sjednicu, barem iz Prijedora jasno poruče da ne podržavaju Vladu RS-a, “da konačno znamo – da li idemo u ovu borbu i da li je bošnjačka povratnička zajednica spremna preduzeti svoj dio odgovornosti za promjene na području entiteta RS”.

 

-Bošnjaci Prijedora i Srebrenice dijele istu bol, preživljavaju iste nepravde, isti smo i jednaki u svojoj boli. Vrijeme je za naš odgovor, koji svoj korijen vuče među onim preživjelim logorašima i aktivistima koji su započeli ovu pobunu protiv nepravedne vlasti u Prijedoru. Na nama su nevidljive bijele trake, možemo ih skinuti tek onda kada prekinemo ‘lojalnost’ režimu i krenemo u otvorenu demokratsku borbu protiv vlasti koja negira naše žrtve – zaključio je u saopćenju Duraković.

 

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari su zatvoreni