Duraković pozvao Vučića da zajedno podrže Deklaraciju o zaštiti kulturnog identiteta i maternjih jezika Bošnjaka i Srba

Lider pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković pozvao je predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da nastave zajedno raditi na međuetničkom dijalogu Bošnjaka i Srba, te da ne nasjeda na provokacije koje plasira Milorad Dodik. Tim povodom, Duraković je predložio Deklaraciju o priznavanju, toleranciji i zaštiti kulturnog identiteta i maternjih jezika Bošnjaka i Srba.

 

 

“Ovom Deklaracijom pozivamo na priznanje naziva bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka i srpskog jezika kao maternjeg jezika Srba, te pozivamo na njihovu ravnopravnu upotrebu, zaštitu i uključivanje u sistem obrazovanja“, kazao je Duraković.

„Neka ovo bude temelj dijaloga o zaštiti kulturnog identieta, te pozivam predsjednika Aleksandra Vučića da ne nasjeda na provokacije Milorada Dodika i njegove ‘memorandume’ koji mu samo služe za spas od političkog poraza“, upozorava Duraković.

„Vrijeme je da zajednički istaknemo spremnost na borbu za očuvanje ćirilice i latinice kao dva pisma koja pripadaju bosanskom i srpskom jeziku, te tražimo od nadležnih institucija potpuno uvažavanje njihove ravnopravnosti, položaja te historijskog i kulturnog značaja za Bošnjake, Srbe, ali i sve druge građane ove dvije zemlje. Posebno pozivamo na osiguranje finansijskih sredstava i svih drugih oblika pomoći za zaštitu bosanskog i srpskog jezika u dijelovima ove dvije zemlje, gdje Bošnjaci ili Srbi čine brojno manjinsko stanovništvo. Moramo razmišljati o svemu šta treba preduzeti za zaštitu srpskog jezika na području entiteta Federacija BiH, te zaštitu bosanskog jezika na području entiteta Republika Srpska i na području regije Sandžak u Srbiji“, dodao je Duraković.

“Neka naše razlike budu ono što donosimo kao vrijednost u međuetničkom dijalogu, a naše sličnosti prilike za vraćanje povjerenja u izgradnju dobrih komšijskih odnosa na Balkanu. Čuvajući bosanski i srpski jezik, svjesni da smo se međusobno dobro razumjeli svaki put kada smo istinski htjeli razgovarati, mi pokazujemo uvažavanje jednih prema drugima i stvaramo temelje za mirnu i prosperitetnu budućnost”, poručio je u svojoj poruci Ćamil Duraković.

(Vijesti.ba)

Komentari su zatvoreni