Home Novosti BiH Duraković: Primitivizam i uvrede Kusturice su me iznenadili

Duraković: Primitivizam i uvrede Kusturice su me iznenadili

Ćamil Duraković

Filmski režiser bivšem načelniku Opštine Srebrenica psovao majku tokom ročišta na sudu u Višegradu.

 

 

Filmski režiser Emir Kusturica je u četvrtak, tokom ročišta na sudu u Višegradu, u nekoliko navrata vrijeđao bivšeg načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, koji je, u razgovoru za Al Jazeeru, istakao kako razmatra tužbu protiv Kusturice.

Kusturica je tužio sarajevski Dnevni avaz i Durakovića zbog tekstova o navodnim vezama redatelja i poslovima s finansijama i nekretninama na području Višegrada.

On je u tužbi naveo da traži odštetu u visini od 12.000 konvertibilnih maraka (6.000 eura).

Duraković kaže kako mu je režiser psovao majku tokom iznošenja iskaza, a potom ga je po izlasku iz sudnice još jednom uvrijedio.

Bivši načelnik Opštine Srebrenica kaže kako je inače u ovakvim situacijama impulsivan, ali je u ovoj današnjoj situaciji ostao miran, jer je “htio pokazati kako moje dostojanstvo prolazi njegov nekarakter”.

“Pri njegovom iznošenju iskaza, pri unakrsnom ispitivanju od strane njegovog pravnog zastupnika, a zatim mog pravnog zastupnika, on je davao neka pojašnjenja. Dok daje ta pojašnjenja, on mene posmatra, kako mi to znamo objasniti, onako krvnički, vidi se ta mržnja iz očiju”, objašnjava Duraković za Al Jazeeru situaciju iz sudnice.

 

‘Klošaru jedan…’

“U jednom momentu, kada je objašnjavao detalj zbog kojeg je on navodno tužio Dnevni avaz i mene kao nekog ko je davao izjavu, kaže: ‘A onda dotični gospodin kaže da ja otimam bošnjačku zemlju.'”

Duraković navodi kako se Kusturica potom okrenuo ka njemu i mimikom mu u tri navrata opsovao majku.

“Ja sam mu pokušao reći: ‘Pa zašto, nisam ti ja ni rekao da ti otimaš bošnjačku zemlju?’, kao što i nisam. Ja sam dao drugačiju izjavu, koju je on interpretirao na svoj način. Mene tada sudinica prekida i kaže: ‘Gospodine Durakoviću, Vi ćete imati svoju priliku da govorite.’ Ja sam želio ukazati da mi čovjek psuje, a da oni to ne vide i da želim prekinuti suđenje ako se to nastavi.”

Tada je Kusturica završio svoj iskaz i zatražio da napusti sudnicu, što mu je i odobreno.

“On pri izlasku, da dodatno me još uvrijedi, nagne se prema meni pored vrata gdje sam sjedio i, onako u tipičnom sarajevskom žargonu, za kojim on boluje, govori mi: ‘Klošaru jedan, majku ti…’ Ja sam tada ustao, nisam mogao više podnositi to i sudijama rekao da to mora ući u zapisnik”, nastavlja Duraković te dodaje kako je tada počela malo burnija rasprava i da on ne bi nastavio iznositi iskaz da to nije ušlo u zapisnik.

“Da se konstatira da meni čovjek, pred sudom, prvo iznosi mržnju i zatim me vrijeđa i prijeti. U Bosni kad neko kaže ‘da će ti majku’, to asocira da će ti nešto uraditi. Zato sam od sudije tražio da mi osigura siguran boravak u Višegradu, koji je poznat po nacionalističkom previranju, mjesto gdje su brisane riječi genocid i gdje se ne osjećam ugodno.”

 

Širenje mržnje

Duraković je, također, rekao sudiji da, ukoliko mu se nešto desi u Višegradu, to dolazi od navedenih prijetnji.

Ipak, sve je na kraju prošlo bez problema.

“To je vrlo neugodna siutacija, iako je kontroverzan čovjek, nisam vjerovao da je toliko primitivan i nekulturan. Na glumački i režiserski način me je želio uvrijediti i dodati ulje na vatru, ovo je njemu svojstven izljev mržnje…”

Što se tiče Kusturičine tužbe, krajem februara će govoriti naredni svjedoci, poslije će biti održane završne riječi i presuda u prvom stepenu.

No, Duraković razmišlja o kontratužbi.

“Razmatram i da njega tužim za širenje mržnje, uvredu i prijetnju. Stavio mi je metu na leđa, jer mi je psovao, on je poznata ličnost, to je i uvreda i prijetnja”, ističe on.

 

 

(Izvor: Al Jazeera)

 

POVEZANO:  Emir Kusturica na suđenju psovao Ćamilu Durakoviću: “Je*em li ti majku, majku ti je*em, je*at ću ti majku…”

Previous articleHrvati pripremaju optužnice protiv generala Armije RBiH
Next articleNekada u Zvorniku, od danas u Tuzli: Mujo i Emsudin 25 godina poslije, opet zid do zida…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.