Duraković: Putinovo priznanje Srebrenice korak naprijed, vrijeme za praktičnu promjenu politike Rusije

Lider pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković pozdravio je izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je u “obraćanju naciji” naveo primjer Srebrenice kao mjesta stradanja u slučajevima kada međunarodna zajednica ne reaguje.

 

 

Međutim, Duraković je upozorio da je vrijeme da i Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu promijeni praksu, te prestane biti ruka podrške Miloradu Dodiku.

– Prije svega, nije dobro za Rusiju da svoju vanjsku politiku prema BiH zasniva na potpori odlazećem lideru SNSD-a. Druga stvar je da se potpuno neproduktivnim pokazala politika predstavnika međunarodne zajednice gdje se dominantno obraćaju jednom narodu, što se najbolje vidi na ovom primjeru – kazao je Duraković.

Imamo situaciju, nastavio je Duraković, da srbijanski tabloidi uz tihu podršku ruskog “Sputnika” provode medijsku kampanju koja ne donosi dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, već samo zaoštrava stanje.

– Mi moramo biti svjesni da ćemo za bolje odnose na Balkanu morati razgovarati i s Moskvom, ali i Ambasada Ruske Federacije mora napraviti iskorak i imati promjenu u odnosu prema problemima Bošnjaka-povratnika, postaviti se kao neki medijator, a ne biti faktor koji podržava radikalne elemente u RS-u koji provode kršenje ljudskih prava – zaključio je Duraković.

 

 

 

(Avaz.ba)

Komentari su zatvoreni