Home Novosti BiH Duraković sa Kojovićem, Nikšićem, Suljagićem i Jerlagićem: Važan iskorak ka probosanskoj politici...

Duraković sa Kojovićem, Nikšićem, Suljagićem i Jerlagićem: Važan iskorak ka probosanskoj politici u RS-u

Camil Durakovic

Lider pokreta Odgovor Ćamil Duraković danas je u posjeti Sarajevu, gdje je održao prvi krug sastanaka u vezi sa pripremom javnih konsultacija političkih stranaka koje će se održati krajem septembra u Srebrenici.

 

Duraković je ovom prilikom imao odvojene sastanke sa Predragom Kojovićem, Amerom Jerlagićem, Nerminom Nikšićem i Emirom Suljagićem.

“Lideri Naše stranke, Socijaldemokratske partije, Stranke za BiH i Građanskog saveza su pokazali interes i spremnost da doprinesu diskusiji o budućim procesima demokratizacije i političkom okupljanju probosanskog bloka u entitetu Republika Srpska. Predložili smo im termin konsultacija za 28. septembar u Srebrenici, gdje će oni, ali i predstavnici drugih političkih stranaka sa kojima tek trebamo održati sastanke u narednih nekoliko sedmica, obznaniti svoj stav o modelima zajedničkog učešća ili saradnje za izbore 2018. godine na području entiteta RS”, kazao je Duraković.

Kako je naveo Duraković, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je pokazao veliki interes za pravljenje tog iskoraka u entitetu RS, ali i općenito stanja u povratničkim zajednicama, te je potvrdio svoj dolazak.

“Sa Amerom Jerlagićem sam imao priliku razgovarati o djelovanju Stranke za BiH na terenu u RS-u, iskustvima u vezi sa ranijim pregovorima 2014. godine, ukazao mi je na ključne tačke o kojima moramo voditi računa kako ovo ne bismo pretvorili u diskusiju o nekoliko pozicija. Sa Emirom Suljagićem iz Građanskog saveza sam se složio o tome da je nužno da svi budu uključeni u diskusiju, ali da se moraju uvažavati legitimni stavovi svih aktera – gdje se oni vide i kako smatraju da treba raditi. Konačno, sa Nerminom Nikšićem, Damirom Mašićem i Sašom Magazinovićem iz SDP-a smo imali priliku diskutovati i o nekim segemntima platforme, poput pitanja pristupa zdravstvu i obrazovanju. Oni su otvoreni za dijalog, te sam uvjeren da su današnji sastanci historijski iskorak ka novoj probosanskoj politici u entitetu RS”, zaključio je Duraković.

 

Previous articleADEL ŠABANOVIĆ POSJETIO NANU FATU: Zašto niko od bošnjačke vlasti pa ni visoki predstavnik nije došao da obiđe nanu Fatu
Next articleAvdo Huseinović istražuje ubistvo Blaža Kraljevića: Mrak nad atentatom o kojem u Hercegovini skoro svi znaju sve
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.