Duraković: Salkić je izgubio 10.000 glasova Domovine, ne može biti zajednički kandidat

0

Ramiz Salkić je osvojio 24.294 glasa kao zajednički kandidat Domovine na izborima 2014. godine, dok je Domovina ostvarila 34.583 glasa. Deset hiljada ljudi koji su podržali Domovinu, nisu glasali za zajedničkog kandidata Salkića, poručuju iz “Odgovora” u očekivanju narednog sastanka probosanskog bloka u Prijedoru.

 

 

“Na redovnim biralištima u Banjoj Luci, Foči, Prijedoru, Modriči, Bosanskoj Kostajnici, Bosanskoj Dubici, Novom Goraždu ostvario je manje od dvije trećine glasova koja je dobila Domovina”, poručuje Duraković.

“Gospodin Salkić je na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici osvojio svega 1.081 glas, dakle – preko 300 Srebrenčana je glasalo za Domovinu, a nije za njega – premda je bio zajednički kandidat”, dodaje Duraković.

“Jedini rezultati koji odudaraju od ove statistike su oni sa biračkog mjesta u Romanovcima kod Bosanske Gradiške gdje je osvojio 199 glasova – na mjestu gdje Domovina nije osvojila ništa, te u Bratuncu i Vlasenici gdje je radio za sebe, a nije radio za listu Domovine”, zaključuje Duraković.

Iz Pokreta “Odgovor” poručuju da neće podržati kandidata Salkića – jer bi isto bilo kršenje Potočarske deklaracije i Principa probosanskog bloka, s obzirom da kandidat faktički ne živi u RS-u sa porodicom. Također, smatraju da nije riječ o najboljem kandidatu s obzirom da je isti – uprkos podršci DF-a, SBB-a, SDA i Stranke za BiH osvojio svega 24 hiljade glasova u RS-u.

 

 

(Index.ba)

Odgovori