Čuvajmo Srebrenicu

Duraković: Sve spremno za obilježavanje godišnjice genocida

0

U Memorijalnom centru Potočari danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica.

 

Predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković je kazao da je danas konstatovano članstvo pododbora koji će s punim intenzitetom početi raditi sve što je neophodno u vezi s obilježavanjem 22. godišnjice.

Osmi juli je početak ‘Marša mira’ i važan segment ukupne organizacije do samog 11. jula i svega što nas očekuje. Za ovu godinu 45 je identifikovanih žrtava što je, nažalost, mali broj i samim tim će biti manje obaveza u vezi s dočekom građana koji će doći 11. jula. Mi smo sve pripremili, ne očekujem nikakve prepreke niti probleme. Očekujemo da i ova godišnjica protekne u najboljem redu i miru“, izjavio je Duraković.

Općina Srebrenica će pružiti podršku organizaciji 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a zamjenik načelnika Općine Nermin Alivuković navodi da je općinskim budžetom za obilježavanje predviđeno 250.000 KM.

To je iznos koji je bio i u prethodnim godinama za obilježavanje 11. jula. Načelnik Grujičić je meni dao punu podršku i saglasnost da kao njegov zamjenik mogu provoditi sve procedure za isplatu sredstava za obilježavanje 11. jula“, ističe Alivuković.

S obzirom na to da Općina Srebrenica ne finansira u stopostotnom iznosu obilježavanje 11. jula, Alivuković navodi da su pripremljeni zahtjevi svim institucijama od općina do vlada entiteta i Vijeća ministara za finansijsku podršku za obilježavanje godišnjice.

“Očekujemo njihovu podršku kao i do sada. Pozivam sve međunarodne organizacije da se uključe i daju financijsku i materijalnu podršku”, poručuje Alivuković.

 

N1

Odgovori