Duratović: Uoči 9. januara Bošnjaci se zatvorili u kuće

Bošnjačka povratnička mjesta u Republici Srpskoj ovih dana ponovo su utihnula. Kako je za „Avaz“ jučer kazao Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša “Prijedor 92“, uoči obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS, Bošnjaci su se zatvorili u kuće, a proteklih dana i zbog obilježavanja Božića sa svih strana čuju se pucnji.

 

– Oružja u RS ne manjka. Pucnjava koja je počela od petka neće stati do utorka navečer. Svako jutro nas bude zvuci metaka i bombi. Zato je bolje da se ovih dana, posebno sutra, 9. januara, sklonimo, jer može da neko nastrada ili da dođe do nekih sukoba i provokacija. Sve ovo pokazuje da se još nije odustalo od politike koja je vođena devedesetih, iako svi znaju da je 9. januar bio početak provođenja genocida nad Bošnjacima i Hrvatima – kaže Duratović, razočaran što bošnjački povratnici i 20 godina nakon rata žive u strahu, a vlast ne čini ništa da ih zaštiti.

 

Duratović: Mnogi još nisu odustali od politike devedesetih

Najslikovitiji primjer utjerivanja straha u kosti Bošnjacima došao je iz Dervente, gdje je preksinoć na dvije lokacije na LED displeju objavljena čestitka nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba vojske RS zločinca Ratka Mladića. Na jednoj čestitki je Mladić u uniformi i piše: „Mojim saborcima opštine Derventa čestitam Dan Republike!“, dok je na drugoj lokalna boračka organizacija objavila fotografiju Mladića iz sudnice i tekst: „Generale, hvala za sve! Derventa je uz tebe!“.

– Te provokacije iz Dervente nas ne iznenađuju. Ne znam šta policija radi, jer nama je potrebno da se osjećamo sigurnije – kaže Duratović.

Prema saznanjima Saffa, nekoliko bošnjačkih povratnika u Vlasinici izloženi s provokacijama ovih dana tako što se pred njihove kuće cijeli dan bacaju petarde. Policija odbija da interveniše na prijave bošnjačkih povratnika.

 

 

(SAFF.ba)

Komentari su zatvoreni