DUŠAN JANJIĆ OHLADIO VOŽDA IZ LAKTAŠA: “Dodik pokušava da prikrije krizu režima u Republici Srpskoj, vrijeme je da mu se kaže DOSTA…”

0

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u izjavi za DW. na pitanje da li je Dodik pretjerao u izražavanju “brige” povodom Deklaracije SDA, kaže da Dodik pokušava da prikrije krizu u kojoj je njegov režim

“Jasno je da njegova pozicija u samoj RS nije sigurna. On ni kao član Predsjedništva BiH vidljivo nema rezultate niti želi da ih ima na nivou zajedničke države. To je već ranije viđen mehanizam takozvane mobilizacije da bi se on izvukao iz krize”, kaže Janjić.

Na pitanje kako vidi Vučićevu ulogu na sastanku, Dušan Janjić kaže da upada u oči da je on ovaj put zajednički primio i Dodika i opoziciju iz RS-a, dok ih je ranije primao odvojeno.

“To je znak da Vučić ne želi da uđe duboko u te priče. Zagovaranje povezivanja pitanja Kosova i RS-a je dio Dodikove politike i nije novina. Obnova te priče nije ozbiljno tretirana ni na samom ovom sastanku. To nije realno i nije nikakvo rješenje da se od jednog problema prave četiri”, kaže Janjić.

“Objektivno, to bi otvorilo probleme prekrajanja granica i to bi moglo da ide i do prekrajanja granica Srbije. Otuda ona kontra Bakira Izetbegovića sa Sandžakom. I sve to sve više tanji živce javnosti. Vrijeme je da se Dodiku kaže da s tim prestane. Ja sam tako i razumio Vučićev poziv na suzdržanost”, navodi Janjić.

(SB)

Odgovori