DŽAFEROVIĆ POKOPAO DODIKOVE ŽELJE A ZATIM PORUČIO VELIKOSRPSKOJ PROPAGANDI: “Moja prošlost je potpuno čista, ja nemam mrlje na obrazu i nema…”

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za N1 je govorio o odnosima Bosne i Hercegovine sa susjedima, Predsjedništvu BiH, te navodima da bi SNSD-ov predstavnik mogao biti potpredsjednik Federacije BiH.

Govoreći o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i pretpostavkama da će SNSD-ov čovjek biti jedan od potpredsjednika entiteta Federacija BiH, ili ministar u Vladi tog entiteta, Džaferović je kazao “gospodinu Dodiku i SNSD-u je jasno kazano da to nije opcija”:

“Njegova stranka ne može učestvovati u Vladi Federacije zato što SDA ne učestvuje u vladi Republike Srpske. Mjesto potpredsjednika Federacije je ozbiljna stvar, on ima ingerencije da su istovremeno sa predsjednikom šefovi izvršne vlasti i to nije upoređujuće sa funkcijom potpredsjednika entiteta Republika Srpska. Predlažem da, ukoliko Milorad Dodik želi, damo ingerencije potpredsjednicima Republike Srpske one koje imaju potpredsjednici Federacije. Do tada mislim da je apsolutno neprihvatljivo.”

Govorio je o situaciji u Predsjedništvu BiH:

“Dvojica su potpuno opredjeljeni da štite interese BiH, da brane BiH, jedan očigledno nije potpuno opredijeljen nego ima i druge agende. Bilo bi potpuno drugačije da je gospodin Čović umjesto Komšića. Ja bih u toj situaciji bio stalno preglasavan.”

Džaferović je komentarisao i odnos Bosne i Hercegovine sa susjedima Hrvatskom i Srbijom, kao i odnosu šefova tih država prema BiH:

“Očekujem da poboljšamo bilateralne odnose između BiH i Hrvatske, sad su na nivou koji nije zadovoljavajući. Gospodin Milanović mora da poštuje izbor građana BiH, Ustav BiH, Bosnu i Hercegovinu, isto kao što BiH poštuje Hrvatsku. Treba da rješavamo otvorena pitanja, puno ih je. Što se BiH tiče ovo je ponuda, želimo dobre odnose, da rješavamo otvorena pitanja na principu međusobnog uvažavanja, poštivanja, reciprociteta. Ovo je naša ponuda, mi ćemo čuvati svoje dostojanstvo i štiti interese BiH.”

O odnosu BiH i Srbije, Džaferović je govorio kroz primjer u kom srpski mediji prenose da se on sastajao sa iranskim generalom Soleimaniem. Istaknuo je da je u pitanju laž koja ima za cilj – pokvariti odnose Bosne i Hercegovine sa zapadom.

“To je jedna glupost koja je računato izrečena, najobičnija laž, ja se nikada nisam sastao sa gospodinom Soleimanijem, niti znam da je on bio u BiH. Ti natpisi su djelo velikosrpske, ideološke kuhinje koja je iskoristila taj trenutak, oni znaju da je Iran pomagao BiH, to zna cijeli svijet. Mi smo zahvalni na toj pomoći. Želi se ogaditi Bosna i Hercegovina kroz ovo u očima zapadnog svijeta.”

Kazao je da ga dovode u vezu sa Soleimaniem isključivo zbog toga što je najviši bošnjački funkcioner u Bosni i Hercegovini, te da to nema veze sa njegovim radnjama za vrijeme rata, za koje tvrdi da su časne:

“Moja prošlost je potpuno čista, ja nemam mrlje na obrazu i nema nikakve mrlje na mojoj ratnoj prošlosti. Časno i pošteno sam branio BiH. Cijelo vrijeme se govori izvršena je agresija na BiH, mi smo branili BiH od agresije. Bio je naravno odred El mudžahid, ja sam bio načelnik CSB-a Zenica gdje je bilo njihovo sjedište, oni su bili vojna formacija. Dok sam bio načelnik nisam znao ni za kakve zločine i nemam nikakvu informaciju o tome, tek kasnije, poslije rata sam iz medija saznavao ono što danas znamo.”

“Niko do nas koji je branio svoju zemlju nije bombardirao srbijanske gradove, nego su dolazili iz Srbije u BiH. Ja nisam sa kalašnjikovim bio iznad Beograda, a mnogi zvaničnici Srbije su bili sa kalašnjikovim iznad Sarajeva kada se grad ubijao četiri godine”, dodao je on.

Džaferović je još govorio o mogućnosti priznavanja Kosova, održavanjem lokalnih izbora u Mostaru, radu Predsjedništva BiH za vrijeme njegovog punog mandata.

(SB)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close