DŽAFEROVIĆEV INTERVJU DIGAO PRAŠINU U HRVATSKOJ: “Hrvatska i Srbija su dio Daytona jer su agresori”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović govorio je danas za N1 povodom skore posjete tri člana Predsjedništva BiH Briselu. Ovaj intervju izazvao je pažnju javnosti u susjednoj Hrvatskoj pa je tako zagrebački portal Index.hr prenio dijelove navedenog intervjua.

U tekstu pod naslovom “Džaferović o govoru Plenkovića: Hrvatska i Srbija su dio Daytona jer su agresori”, portal Index.hr piše kako je Džaferović “ne vidi problem u tome da se hrvatski dužnosnici sastaju s čelnicima političkih stranaka iz njegove zemlje pa na taj način tretira i susret hrvatskog premijera s čelnicima HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA)”.

“Ako je tako, a jeste, onda nije povreda institucija BiH. Ono što je bilo u Zagrebu ranije, da hrvatski predsjednik poziva jednog člana (Predsjedništva BiH) i zaobilazi predsjedavatelja i instituciju, je povreda institucije”, izjavio je Džaferović za televiziju N1, komentirajući zagrebački susret hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Index.hr je izdvojio i Džaferovićev komentar o govoru premijera Hrvatske Andreja Plenkovića na Generalnoj skupštini UN-a u kojem je konstatovao kako je za njega to unutarnje pitanje BiH, te da su Srbija i Hrvatska potpisnice Daytonskog sporazuma i one imaju samo jednu obvezu, jer su obje sudjelovale u agresiji na BiH i zato su potpisnice, a to je da bez ikakvih prava poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ne poduzimaju nikakvu radnju da bi to ugrozili.

“U našem Ustavu piše da se izmjene mogu vršiti kada imate 2/3 većinu u Parlamentu BiH. Neka nas puste da radimo svoj posao. Veoma važno je da Hrvatska i BiH imaju što moguće bolje odnose jer prijateljski odnos nadilazi sva moguća otvorena pitanja koja imamo, a imamo brojna”, kazao je Džaferović.

(SB)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close