Čuvajmo Srebrenicu

EDHEM GODINJAK NAKON OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE: “Vjerovao sam u pravdu. Hvala Bogu, SPASILI SMO STANOVNIŠTVO OD POKOLJA, vjerujte, to bi bila druga Srebrenica”

U prvoj izjavi za medije nakon oslobađajuće presude Godinjak je kazao da je uzbuđen, jer je danas, poslije sedam i po godina pravosudne bitke, donesena prvostepena oslobađajuća presuda.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu u predmetu “Edhem Godinjak i drugi”, kojom su optuženi Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c) i e) i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačke a) i b) KZBiH u vezi s članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

U prvoj izjavi za medije nakon oslobađajuće presude Godinjak je za Radiosarajevo.ba kazao da je uzbuđen, jer je danas, poslije sedam i po godina pravosudne bitke, donesena prvostepena oslobađajuća presuda.

Godinjak nam se javio iz sarajevske bolnice, gdje je smješten nakon što je utvrđeno da je pozitivan na Covid-19. Zbog toga danas nije mogao prisustvovati izricanju presude.

“Uvijek sam vjerovao u pravdu i pravo, iako su to stvari koje su često nepomirljive. Evo, u ovom trenutku se pomiriše. Ja znam da naši trnovski borci nisu počinili ratni zločin, pogotovo udruženi zločinački poduhvat koji nam je spočitavan, uključujući i komandnu odgovornost za to sve. Pojedinci koji su eventualno, Sud će to dokazivati, počinili zločine – to nisu naši. To su grupe i grupice koje su dolazile sa strane, bagra, psi rata. Oni su učinili neka nedjela i neka odgovaraju za to. Protiv njih smo mi podnosili izvještaje i prema Haagu prosljeđivali. Ali, eto, mene su stavili kao prvooptuženog i Medarisa Šarića. O trećeoptuženom i toj grupaciji neću govoriti”, kazao je Godinjak boreći se za dah usljed bolesti.

Znam, kaže Godinjak, da smo sto posto srušili UZP!

“Jer, ne mogu UZP uraditi ljudi koji su branili državu! Oni su nas napali, pobili, protjerali… U trenutku napada, na teritoriji naše opštine zadesilo se 40.000 ljudi, izbjeglica iz istočne Bosne. Tražili su spas bježeći prema Igmanu i dalje. Vještaci su Sudu ispričali koliko je tenkova i oklopa išlo na nas. Koliko je cijevi bilo okrenuto prema prostorima Trnova, moglo se pola Bosne braniti! Pa, onda pokušaj uspostave dvostrukog obruča oko Sarajeva (operacija Lukavac ’93, op. a.). Hvala Bogu, spasili smo stanovništvo od pokolja. Vjerujte, to bi bila druga Srebrenica, jer ni kokošinjac nije ostao čitav na prostorima Trnova”, emotivno govori Godinjak.

Granica Srbije i Crne Gore

Prema njegovim riječima, valja imati na umu da je, nakon pada istočne Bosne na Rogoju, odnosno na prostorima Trnova, praktično bila granica Srbije i Crne Gore, te da se ovdje Bosna i Hercegovina branila životima najboljih sinova naše zemlje.

“Zamislite, Hercegovački i Drinski korpus, a sa druge strane Sarajevsko-romanijski korpus, koliko su to bile snage koje su nas napale. A u nas u početku je bilo tek 800 ljudi, od toga pola nije bilo naoružano, i oni brane tu ogromnu teritoriju. Nema komande, nema oružja, seoske straže, haos jedan… A oni bili naoružani do zuba. To smo dokazali u ovih sedam i po godina”, zaključio je Godinjak.

Brojni građani ispred Suda BiH dali podršku Godinjaku

Zahvalio je Sudskom vijeću Suda BiH “što je imalo razumijevanja”.

“Mi za ovih sedam i po godina nismo napravili nijedan krivi potez ili, ne daj, Bože, pritisak na Sud u pogledu donošenja presude”, kazao je Godinjak.

Posebno je zahvalio advokatskom timu na čelu s Edinom Rešidović i Aidom Beganović-Handanagić te Jasenki Rešidović i vještacima: rahmetli Asimu Džambasoviću, Sabri Haskoviću i Enesu Bezdrobu, koji su, kako kaže, uz svjedoke njegove odbrane, dali pečat nastojanju da se dokaže istina.