Efendić, Hadžibajrić, Ajnadžić u Srebrenici sa aktivistima Pokreta “Odgovor”

Danas su Srebrenicu posjetili načelnici sarajevskih općina Novi Grad, Stari Grad i Centar, te  predstavnici Općine Kalesija, gdje su se sastali sa aktivistima Pokreta “Odgovor” na čelu sa Ćamilom Durakovićem.

“Načelnici Semir Efendić, Ibrahim Hadžibajrić i Nedžad Ajnadžić su još jednom potvrdili svoju istinsku požrtvovanost i spremnost da podrže povratničke zajednice na Drini, a posebno u Srebrenici. Razgovarali smo o aktuelnim problemima Bošnjaka-povratnika, izazovima pred nama u narednim godinama, kao i modalitetima saradnje povratničkih zajednica sa ovim sarajevskim općinama. Također, zahvaljujem se i predstavnicima općine Kalesija, koji su također prisustvovali sastanku. Ja ovo vidim kao početak izgradnje jedne mreže odgovornih načelnika i gradonačelnika koji će se okupljati na inicijativi podrške povratku”, kazao je lider “Odgovora” Ćamil Duraković.
“Važno je da se povezujemo na ekonomskim pitanjima, na ulaganju, na iskorištavanju potencijala bh. dijaspore, da razgovaramo o konkretnoj ‘mapi puta’ – kako bi povratnicima bilo bolje. Mislim da je današnje okupljanje važno na tom putu, gdje ostavljamo po strani nesuglasice, nejedinstvo i lične interese, te zajedno radimo na onome što je strateški i državotvorni interes svih patriota – opstanak Bošnjaka-povratnika na Drini”, zaključio je Duraković.
Načelnici Hadžibajrić, Efendić i Ajnadžić su predstavili dosadašnje rezultate podrške ovih sarajevskih općina projektima povratka, borbe protiv negiranja genocida, potpore udruženjima žrtava i drugim organizacijama, kao i projektima zapošljavanja, jačanja uloge mladih i žena, te aktivnom djelovanju na zaštiti građanskih sloboda i ljudskih prava povratnika u RS-u. Načelnici su izrazili podršku inicijativi za zajednički nastup probosanskog bloka na izborima 2018. na području RS-a.

Komentari su zatvoreni