Ekskluzivno: ZAPAD SPREMA NOVI KRUG SANKCIJA ZA FUNKCIONERE REPUBLIKE SRPSKE

0

SAD neće mijenjati politiku prema Balkanu. Nema ništa od ukidanja sankcija Dodiku.

Posljednjih dana Dodik radi sve što je u njegovoj moći da ubijedi svoje glasače da će nova američka administracija ukinuti sankcije koje su mu nametnute. Čak je novcem poreskih obveznika RS platio premijerki Cvijanović da turistički posjeti Washington kako bi se probao napraviti neki medijski spin. Na njegovu žalost, nova administracija, ne samo da neće ukinuti sankcije, već bi ih uskoro mogla proširiti ukoliko SNSD i institucije Republike Srpske nastave sprovoditi Dodikovu politiku.

Prema informacijama dobijenim od stranih diplomata u Sarajevu, SAD će pomno pratiti razvoj situacije u Bosni i Hercegovini, a posebno poteze Dodika. Ukoliko ne bude promjena u pristupu, novi krug sankcija mogao bi obuhvatiti ključne Dodikove savjetnike, ali i članove Vlade RS. Primjenjujući iste kriterije prema kojima su nametnute sankcije Dodiku – negiranje suvereniteta BiH, podrivanje Dejtonskog sporazuma i državnih institucija, nepoštivanje Ustava i zakona BiH – očekuje se da bi naredni krug sankcija mogao obuhvatiti najbliže Dodikove saradnike, među kojima su premijer Željka Cvijanović i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač. Na ovaj način SAD žele poslati poruku da nisu u ličnom sukobu sa Miloradom Dodikom, već sa njegovom političkom ideologijom koju smatraju opasnom za Zapadni Balkan u cjelini. Ono što bi posebno trebalo da zabrine sljedbenike Miloradove ideologije je činjenica da velike evropske zemlje već razmatraju vlastite moduse kojima bi podržale navedene sankcije, a biće posebno interesantno posmatrati kako će, nakon toga, reagirati zemlje Zapadnog Balkana, odnosno koje države, i kojim redom, će slijediti sankcije Zapada.

Ostaje da se vidi da li će Rusija biti dovoljan partner Dodiku ukoliko nastavi provocirati zvanično Sarajevo izjavama o nepriznavanju BiH, i ako nastavi insistirati na referendumu o neovisnosti kojeg je najavio za 2018. godinu. Teško je povjerovati da bi Rusija na bilo koji način mogla nadomjestiti činjenicu da lideri Republike Srpske uskoro neće moći raspolagati imovinom, niti putovati u SAD i mnoge druge evropske zemlje. Ekonomija RS, koja je u očajnom stanju, tada bi se našla u još gorem položaju. Čak iako se odreknu pasoša BiH i uzmu srbijanske, Dodik i njegovi sankcionirani sljedbenici, svejedno neće moći putovati u navedene zemlje jer su sankcije nametnute osobama a ne putnim ispravama. Ukoliko Dodik u narednom periodu ne promijeni politiku, prije svega odnos prema državi i njenim institucijama, a glasači u Republici Srpskoj nastave da ga podržavaju u njegovoj političkoj ludosti, sankcije bi mogle potrajati godinama. U tom slučaju, jedina dobra vijest za Dodikove sljedbenike mogla bi biti pomoć u hrani i lijekovima koju bi poslala Ruska Federacija napaćenom narodu Republike Srpske.

Odgovori