Erdogan poslao poruku svjetskim moćnicima: Prošla je era u kojoj se zajednicama upravljalo iza kulisa

0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da svi u Siriji, Iraku, Afganistanu, Libiji, u Africi i na Balkanu možda djeluju s različitim namjerama, ali da je Turska u tim regijama prisutna samo kako bi dijelila sudbinu sa svojom braćom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tu našu vrlinu ne mogu shvatiti oni koji kap nafte smatraju vrijednijom od kapi krvi“, poručio je Erdogan u obraćanju na 3. TRT Svjetskom forumu u Istanbulu.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da su učesnici iz nekoliko zemalja i organizacija odbili učestvovati na TRT Svjetskom forumu u znak protesta zbog operacije “Izvor mira” koju turske snage provode protiv terorista YPG/PKK-a na sjeveroistoku Sirije te je poručio da su tako propustili veliku šansu.

“Smatram da ti koji su odbili govoriti nisu apsorbirali demokraciju kao takvu. Smatram i da tako podržavaju terorizam. Takvi tipovi nemaju potrebe da bilo gdje govore da su protiv terorizma“, poručio je Erdogan.

On je kazao da Turska ima obavezu da nastavi putem progresa i u skladu sa novim vizijama kako bi očuvala svoj narod koji je u Anadoliji više od hiljadu godina.

Erdogan je kazao da se države u punom smislu te riječi stvaraju trudom, predanim radom i borbom za slobodu. Dodao je da se ispostavilo da nikada u punom smislu države neće postati one zemlje koje su skrojene crtanjem granica linijarima na stolu, a čije granice nisu skrojene znojem i krvlju naroda.

“Oči Turske nisu uprte u teritorij bilo koje države, niti u slobode i interese bilo koje zajednice“, kazao je Erdogan.

“Mi ćemo i dalje, bez izuzetka, zločince nazivati zločincima, teroriste teroristima i nepravdu osuđivati kao takvu. Tokom 17-18 godina na vlasti nikada nismo sjeli za stol sa teroristima, niti ćemo to ikada učiniti“, poručio je Erdogan.

Ističući kako diplomacija više ne može biti samo puko oruđe pritiska u rukama sila, Erdogan je kazao da je prošla era u kojoj se zajednicama upravljalo iza kulisa.

Erdogan je osudio SAD zbog podrške koju pruža teroristima YPG/PKK-a na sjeveru Sirije.

“Baš me zanima kako će, oni koji se nazivaju najjačom svjetskom silom, svijetu objasniti to što su preko Iraka na sjever Sirije dopremili 30.000 šlepera oružja, municije i opreme“, kazao je Erdogan.

On je upozorio da se varaju svi koji, umjesto da pokažu empatiju s Turskom, smatraju da će problem terorizma i izbjeglica ostati ograničen na Tursku.

“Oni koji vjeruju u slobode mišljenja i vjerovanja, nikada ne prodaju svoje mišljenje i vjeru za dolare“, poručio je Erdogan.

Erdogan je i ovom prilikom pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši korjenite reforme vodećih svjetskih institucija na čelu sa Ujedinjenim nacijama i njihovim Vijećem sigurnosti.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao da je cijeli Zapad, uključujući i NATO i Evropsku uniju, stao na stranu terorista i da je napao Tursku

“Zar vi niste bili protiv terorizma, pa šta se to i kada dogodilo da ste počeli zajednički djelovati s teroristima“, kazao je Erdogan.

Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da o Turskoj ne čitaju iz tekstova protagonista terorističkih organizacija, već da slušaju vlast i narod Turske.

“Sutra putujem u Rusiju, u Soči. Sa uvaženim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ću razgovarati o tim procesima i onda ćemo napraviti adekvatne korake“, kazao je Erdogan.

Odgovori