Čuvajmo Srebrenicu

EVO KAKO SE LAJČAK ZAHVALIO ČOVIĆU NA POČASNOM DOKTORATU: „Jedan narod ne smije biti preglasan, ako se želi sačuvati BiH…“

0

Ako se želi sačuvati BiH mora biti zadržan princip da jedan narod ne može biti preglasan i izbačen iz igre jer bi to bilo veoma opasno za ovu zemlju, upozorava predsjedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak

Lajčak naglašava da je prošlo vrijeme kada je odluke, umjesto političara u BiH, donosila međunarodna zajednica i ističe da cilj nije nastavak nekog međunarodnog protektorata, već pomoći da BiH postane potpuno samostalna.

On je napomenuo da međunarodna zajednica više treba da savjetuje i bude medijator, a manje odlučuje.

Lajčak, koji je i ministar vanjskih poslova Slovačke, rekao je za Večernji list, izdanje za BiH, da je na ovim područjima postignut uspjeh kada su SAD i EU našli zajednički jezik i nastupali koordinisano.

On smatra da je dobar signal imenovanje Matthewa Palmera za specijalnog američkog predstavnika za zapadni Balkan jer SAD imaju autoritet u ovom regionu.

“S druge strane, ni američki izaslanik ne može ponuditi ništa bolje od europske perspektive, tako da imenovanje Palmera doživljavam kao jedan impuls za EU da se više aktivira”, naglasio je Lajčak.

“Mi treba da nađemo europsko rješenje i BiH mora biti dio tog rješenja”, poručio je Lajčak.

(SB)

Odgovori