EVO ZAŠTO DODIK KUKA: Vlada RS ostala bez novca – mora se zadužiti za 100 miliona KM!

Dok čeka nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), nedostatak u budžetu Vlada RS pokušava da namiri do sada najvećim pojedinačnim zaduženjem na Banjalučkoj berzi. Vlada će narednih dana pokušati prodati obveznice Republike Srpske u vrijednosti od čak 100 miliona maraka.

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je RS “zarobljena u BiH od koje nema nikakve koristi”, navodeći kao primjer tranše Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ čije dobijanje koči Federacija BiH.

“Sama činjenica da smo odavno ispunili sve uslove za tranše MMF-a govori da smo sposobni da vodimo politku, za razliku od FBiH koja nije usvojila budžet i to sada predstavlja razlog MMF-u da ne realizuje tranše koje je ranije trebao”, rekao je Dodik novinarima u Brčkom.

Dodikova izjava u izravnoj je korelaciji s vrlo nepopularnom odlukom Vlade RS-a koja je odlučila dodatno se zadužiti za 100 miliona KM!

Danas je objavljeno da je Vlada RS donijela je odluku o 29. emisiji obveznica u iznosu od 100 miliona KM s ciljem obezbjeđenja novca za namjene propisane Zakonom o zaduživanju dugu i garancijama.

„Republika Srpska emituje 100.000 obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM. Obveznice se emituju na pet godina, sa rokom odgode isplate glavnice od godinu dana od dana emisije, a predviđena kamatna stopa je tri odsto na godišnjem nivou“, navodi se u odluci Vlade RS.

RS je do sada imala 28 emisija dugoročnih obveznica javnom ponudom putem kojih se zadužila 1,077 milijardi KM.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Predrag Duduković kaže za portal Capital da je i ovo zaduživanje za održavanje tekuće likvidnosti s obzirom na to da prilivi u budžet ne mogu isfinansirati sve troškove koji postoje.

„U takvoj situaciji neophodno je dalje zaduživanje i to će trajati sve dok se nešto ne promijeni. Prilivi u budžet mogu biti veći samo ako preduzeća budu bolje radila i ako se, s druge strane, štedi u budžetu. Za to je potreban duži period, tako da u kraćem vremenu ne možemo očekivati da neće biti novih zaduživanja. Trezorski zapisi i obveznice su najjeftinije zaduživanje i zbog toga Vlada poseže za tim“, kazao je Duduković.

 

 

(Slobodna Bosna)

Komentari su zatvoreni