Ezan se oglasio sa džamije koju je HVO srušio 1993.

Trzanska mahala u Žepču sinoć poslije akšam namaza ponovo je obasjana svjetlošću kandilja sa obnovljene Ali-begove džamije

 

 

 

Dvadeset i četiri godine čekalo se na ovaj svečani događaj koji su sa ushićenjem žepački Bošnjaci konačno dočekali. Nakon devetogodišnje obnove, ovaj vjerski objekat,koji je porušen do temelja 1993. godine od strane ekstremnih snaga žepačkog HVO-a, sinoć je ponovo otvorio vrata vjernicima, piše Preporod.

 

Nakon akšam namaza, klanjala se i prva teravija a džamija je bila premala da primi sve vjernike koji su željeli da prisustvuju ovom historijskom događaju kako ga je na proklanjavanju nazvao glavni imam MIZ Žepče Izet ef. Efendić. U vrlo emotivnom govoru glavni imam MIZ Žepče naglasio je kako je obnovljena Trzanska džamija biser kulture i tradicije Bošnjaka kojeg nema od Sarajeva do Maglaja.

 

– Obnova ovog vjerskog objekta primjer jedinstva i upornosti žepačkih Bošnjaka ali snage džemata. Žepčaci su kroz obnovu ratom porušenih džamija pokazali kako se voli i čuva svoja vjera i tradicija. Obnova Trazanske džamije koja je koštala skoro milion maraka bio je megalomanski poduhvat za malo Žepče ali istrajnošću i snagom volje vjermika uspjelo se u tom cilju – kazao je Efendić.

 

Glavni imam osvrnuo se i na rušitelje ovog objekta ali i ostalih vjerskih objekata u Žepču naglašavajući da se nikada od 1568. godine od kada je napravljena prva džamija u Žepču nije dogodilo da su do temelja srušene sve islamske bogomolje i sve što je imalo predznak islamski. Čak i austrougarski vojskovođa princ Eugen Savojski koji je u svom pohodu od Bosanskog Broda da Sarajevo palio i rušio nije pokazao takvu rušilačku mržnju prema vjerskim objektima pa i ovom koji je spaljen 1697. godine. Tokom mjeseca Ramazana u džamiji će se osim teravih namaza, obavljati i ostali vjerski obredi,učenje mukabele a organizirano će biti i klanjanje džuma i bajram namaz.

 

Prema historijskim činjenicama u 17. stoljeću Ali-begovu ili Trzansku džamiju sagradio je Ali-beg u Žepču na mjestu zvanom Trzna, pa otuda i naziv Trzanska džamija. Pouzdano se zna da ju je spalio princ Eugen Savojski 1697. godine. Ona je, inače, bila najljepši spomenik iz doba osmanske i austrougarske vlasti u BiH. U njenom dvorištu pokopan je posljednji vrandučki kapetan Mahmud-beg 1864. godine , inače, veliki prijatelj Zmaja od Bosne, Husein-kapetana Gradaščevića. Prema usmenim kazivanjima, ova džamija je temeljito renovirana 1900. godine. Njena sofa bila je natkrivena kosim krovom, koji je ostao sve do 1986. godine, kada je njena sofa dobila tri male kupole. Potpuno je porušena zajedno sa ostale tri žepačke džamije 19. augusta ratne 1993. godine u 3.00 sata ujutro od strane ekstremnih djelova HVO-a Žepče.

 

 

 

Faktor.ba

Komentari su zatvoreni