Facebook obavijest za SO Srebrenica?!

Iako je Vlada RS-a zatražila pokretanje upravnih sporova protiv odluka Skupštine opštine Srebrenica, ovo zakonodavno tijelo nikada nije zvanično kontaktirano

 

 

Zaobilazeći redovne procedure i radeći napamet, Vlada Republike Srpske je zaključkom ovlastila Pravobranilaštvo RS-a, sa ispostavom u Vlasenici, da pokrene upravni spor pred nadležnim sudom protiv nekoliko odluka koje je donijela Skupština opštine Srebrenica na sjednici održanoj 28. aprila. Između ostalog, a oslanjajući se samo na ono što su im prepričali esenesdeovci iz Srebrenice, s obzirom na to da službena dokumentacija nikada nije ni zatražena, blokirane su odluke o razrješenju i imenovanju predsjednika i potpredsjednika SO opštine Srebrenica, te v.d. načelnika odjeljenja u opštinskoj upravi Srebrenica.
Podsjećamo, do ovakvih odluka SO Srebrenica je došlo poslije promjene u skupštinskoj većini, odnosno nakon što je SNSD izbačen iz vlasti, a novu većinu formirali SDA, SDS, SRS, PDP, SBiH, Pokret za preokret i bivši odbornik SDP-a. Kako to već biva, promjena većine dovela je i do smjena v.d. kadrova, koje je prethodna većina postavila.

Politička odluka

Ono što jasno upućuje na to o čemu se ovdje radi je činjenica da je odbornik gubitaša SNSD-a Miloš Milovanović već na toj sjednici znao da je nova većina sve radila nezakonito, bez da je, zapravo, ijedan nadležni organ ispitao službenu dokumentaciju. Već to je bila uvertira za ono što će uslijediti, odnosno za osvetu koju SNSD planira provesti u Srebrenici zbog gubitka vlasti.

– Nismo iznenađeni ovakvom odlukom. Ovo je politička odluka Vlade RS-a, jer vjerovatno Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu i određeni inspektori nisu htjeli da se petljaju, jer su vidjeli da nemaju uporište. Zato ih je Vlada RS-a i zaobišla. Cilj joj je sad da ovo ode na sudove i da se tamo povlači dvije-tri godine, a njihovi puleni i dalje ostanu u foteljama. Zatim, da se eventualno tri mjeseca ne saziva sjednica SO i da se stvore uslovi da se ona raspusti, a da ostane izvršna vlast koju je SNSD postavio, kazao nam je Momčilo Cvjetinović, predsjednik opštinskog SDS-a.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković nam je kazao kako u skupštinske službe nije došao nikakav zvaničan dopis, niti je entitetsko Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu ikada preuzelo spornu dokumentaciju.

– Mi zvanično o ovome nemamo ništa. Znamo samo ono što je objavljeno po portalima. Ali bez obzira na sve, postoje procedure koje treba ispoštovati da bi se stopirale odluke lokalne zajednice. Ministarstvo je trebalo zatražiti dokumentaciju o svemu što je sporno. Naredni korak bi bio da nam oni ukažu na propuste i nalože da ih otklonimo. To se nikada nije desilo. Da se to desilo i da smo mi odbili otkloniti nedostatke i postupiti po njihovoj uputi, tada bi Vlada RS-a mogla stopirati naše odluke. Ovako je došlo do kršenja procedure, rekao nam je Tabaković.

Zaobilaženje zakonske procedure, te kampanja preko društvenih mjera, smatra Cvjetinović, dokaz je namjere SNSD-a da po svaku cijenu povrati vlast u Srebrenici.

Jasna namjera

– U Skupštini ne postoji zvanična dokumentacija o ovome. Mi smo o ovome saznali na Facebook profilima istaknutih esenesdeovaca i načelnika. Ali ima ovo i svojih pozitivnih posljedica. Ovo je sad jasan pokazatelj namjere SNSD-a, koji ne brine za Srebrenicu i Srebreničane, nego samo za svoje pozicije, ali će nam jasno i pokazati ima li kolebljivaca u novoj većini, a tu mislim na dvoje iz SDA (Hamdija Fejzić i Tifa Tučić, op. a), koje se nedavno priključilo većini, kazao je Cvjetinović.

Da u ovom slučaju SNSD-a protiv Srebrenice ne vrijedi postulat pretpostavke nevinosti govori i činjenica da se administracija već ponaša kao da su odluke Skupštine nezakonite, odnosno da predsjednik i potpredsjednik nisu zakonski izabrani.

– Odmazda je već krenula, jer administracija do danas nije obračunala platu za maj za predsjednika i potpredsjednika, iako je odluka Vlade RS-a datirana na 25. maj. Ova vlast očito misli da može retroaktivno donositi odluke, dodao je Cvjetinović.

Iako je očito protivljenje Republike Srpske, čiji je predsjednik Milorad Dodik nudio čak 50 hiljada KM za kupovinu jednog glasa potrebnog da prevagne većinu u svoju korist, Skupština opštine neće odustati od svog rada, kao ni od donošenja odluka, za koje smatraju da su od koristi za Srebrenicu.

– Mi za 6. juni imamo zakazanu sjednicu i ne postoji nijedan razlog zbog kojeg ona ne bi bila održana, kazao nam je Tabaković.

 

 

OSLOBODJENJE

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.
Close
Close