Fata Orlović: Glave naroda su u pitanju, a izmještanje crkve više niko ne spominje

0

Rok za izmještanje nelegalno sagrađene pravoslavne crkve u dvorištu nane Fate bio je 1. april, ali je pandemija produžila iščekivanje pravde

Iako je nelegalno sagrađena pravoslavna crkva iz dvorišta Fate Orlović trebala biti izmještena do 1. aprila, to nije učinjeno. Kako je za Oslobođenje kazala nana Fata, procedura je obustavljena zbog pandemije koronavirusa.

“Nema ništa novo još, a kad će biti to ne znamo”, kazala nam je na početku razgovora Fata Orlović, koja trenutno boravi kod kćerke.

– Ovo je sve sada stalo, glave naroda su u pitanju, a izmještanje crkve više niko ne spominje. Dok se ne završi ovo sa virusom nemamo ništa novo, govori Orlović, čije je planove i nadanja poremetila pandemija. Nana je bezbroj puta do sada ponovila kako se ona ne bori protiv crkve, već protiv sile i nepravde koja je nelegalno gradila u njenoj avliji.

Podsjećamo, krajem februara počelo je iznošenje stvari iz crkve i tada se činilo kako se ozbiljno kreće u ispunjavanje onoga što je naloženo presudom Evropskog suda za ljudska prava od 1. oktobra 2019. godine.

Sud je donio presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju. Krajnji rok za izvršenje presude bio je 1. april.

– Oni su tada samo počeli iznositi neke stvari iz crkve i bila je naredba da se do aprila sve završi, ali tako je kako je sada. Nadam se da će se izmještanje završiti odmah čim ovo stane sa virusom, dodaje ona.

Priča nam kako je ranije iskoristila priliku i izvršila proljetnu sjetvu u svom kraju.

– Jedan dan sam u Konjević Polju posijela krompir i luk i više to ne viđam očima. Ali, neka ima nešto u zemlji što može da iznikne, da se nadamo nečemu. Bit će to ako Bog da dobro sve, riječi su Fate Orlović, koja na pravdu čeka 20 godina.

Crkva u dvorištu porodične kuće Orlovića sagrađena je neposredno nakon agresije na BiH. Tokom višegodišnje pravne bitke koju je nana Fata vodila, doneseno je niz sudskih odluka u njenu korist, koje vlasti RS-a nisu ispoštovale.

(ADEM DŽAFEROVIĆ / Oslobođenje)

Odgovori