Čuvajmo Srebrenicu

Fejzić: Vrh SDA molim da otvori oči i ne nasjeda na Ahmetovićeve manipulacije

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica i potpredsjednik GO SDA Hamdija Fejzić reagovao je saopštenjem za javnost nakon što ga je član Povjereništva SDA u Srebrenici

Sadik Ahmetović optužio da je organizator incidenta nakon kojeg je prekinuta sjednica Povjereništva SDA u Islamskom centru u Srebrenici.

Saopštenje za javnost pod nazivom  “Odgovor na Ahmetovićevo manipulisanje i laži” prenosimo u cjelosti.
U najboljoj namjeri uputio sam otvoreno pismo povratnicima javnosti, Bošnjacima u Srebrenici s ciljem da se tenzije koje se osjete smire, te da se stanje normalizuje. Međutim, svaki moj apel i bilo koja izgovorena riječ izazove žestoke reakcije Sadika Ahmetovića i grupe odbornika na čelu sa Alijom Tabakovićem, te se nakon toga iznose laži i neistine a sve u cilju produbljenja krize i haosa u kojima Ahmetović najbolje funkcioniše. Oni jednostavno ne žele mirnu situaciju u Srebrenici, odogovaraju im tenzije, podijeljenost i zabrinutost povratnika.

Još jednom ću javnosti ponoviti da je sve ove probleme koje imamo u Srebrenici izazvao lično Sadik Ahmetović, a doprinjela su četiri odbornika koje predvodi Alija Tabaković. Konstantno se predstavljaju kao zaštitnici i predstavnici Bošnjaka u Srebrenici, i jedini problem sam im Hamdija Fejzić. Problem vide u meni, i sve su podredili tome da mene sklone iz Srebrenice pa i u krajnjem cilju na čelu sa Ahmetović su i podijelili SDA Srebrenica, napravili dvije struje i konstantno radili protiv mene da uopće ne prođem i ne dobijem mandat u Skupštini opštine Srebrenica.

Zbog javnosti neke stvari je potrebno i razjasniti. Sadik Ahmetović se konstantno vraća u prošlost i pominje agresiju na Bosnu i Hercegovinu u kojoj on lično nema nikakvu pozitivnu ulogu. Srebrenčani dobro znaju i javna je tajna je da se Sadik Ahmetović u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu sam ranio u nogu. Isti taj Ahmetović je tokom rata radio mnogobrojne malverzacije sa lijekovima, lijekovima sa isteklim rokom, kao da je iste po potrebi i mjenjao za rakiju. Ahmetović se medijski konstantno pokušava predstaviti ili kao žrtva ili kao jedan od osnivača SDA ili pak njihov zaštitnik, od ćega je sve lažno. Ovo su samo neki detalji iz „živopisne“ karijere Sadika Ahmetovića, a o nekim detaljima iz života Ahmetovića nakon rata su se bavili i istražni organi.

Međutim, da se vratimo u sadašnjost. Svima je poznato da su dan nakon oktobarskih izbora Ahmetović i Tabaković pregovarali sa srpskim predstavnicima o ulasku u vlast i skupštinsku većinu, bez dozvole OO i Stranke, iako ni glasovi nisu bili konačno prebrojani, što jasno govori o njihovoj ulozi na proteklim izborima.

U svojoj „oštroj“ reakciji na moje otvoreno pismo pominju i da imam negativan odnos prema djeci šehida. Smatram da svi povratnici u Srebrenicu treba da rade, pa tako i Halilović i Bektić. Halilović je bio angažovan od strane OO tokom predizborne kampanje i tokom izbora, a Bektić je na moj prijedlog do februara bio član nadzornog odbora RTV Srebrenica. Izvještaj ovog odbora na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica nije usvojen jer su članovi odbora u izvještaju naveli da nisu u Srebrenici te da ne mogu da prate rad RTV Srebrenica, te su članovi smjenjeni i imenovani novi. Koliko su Ahmetoviću bitni Halilović i Bektić govori to da ih koristi i u kampanju ljaganja, a umjesto što je zaposlio svoju suprugu moga je da zaposli nekog od ovih momaka.

Ako već govorimo o djeci Srebrenice zašto ova grupa ne pomene i Adema Mehmedovića kojem je zabranjeno da radi na RTV Srebrenica iako ima ugovor. Direktorica RTV koji je Javni servis opštine Srebrenica je onemogućila rad Mehmedoviću, diplomiranom profesoru historije koji gotovo tri godine radi kao novinar radija. Budžet radija je i za 2017. godinu povećan što je dovoljno da se Mehmedović koji se pokazao kao vrijedan radnik i neko ko na najbolji mogući način promoviše Srebrenicu riješi. Zbog javnosti, direktorica RTV Srebrenica je supruga odbornika Nediba Smajića, a Mehmedović očigledno nije dovoljno dobar ili poslušan da ga brani i štiti ova grupa odbornika.
Još jednom ću ponoviti da su legitimni smjenjeni članovi organa OO SDA Srebrenica na čelu sa mnom, u svom radu poštivali prije svega Statut, druge akte stranke kao i sve odluke, zaključke i upute viših organa Stranke SDA a da su Ahmetovićevi „buntovnici“ ti koji su doveli do ovakvog stanja koje im je najpodobnije za malverzacije, ucjene i ultimatume.

Otvoreno ću reći da je glavni krivac za današnje stanje Sadik Ahmetović, koji manipuliše Alijom Tabakovićem, Almirom Dudićem, Nedibom Smajićem i Almirom Muminovićem, a kojem nije prvi put da Srebrenicu koristi za svoje pobjede i uspjehe,, ovog puta su to izbori 2018. godine, gdje nastoji očuvati svoju poziciju na račun Srebrenice.
Vrh stranke SDA molim da otvori oči i ne nasjeda na Ahmetovićeve manipulacije.
Nadam se da će u budućnosti SDA Srebrenica raditi bez ovakvih kao što je Ahmetović koji je kao i u ratu u nedjelju 29. januara, nakon što je direktno učestvovao i organizovao zajedno sa Tabakovićem napad na Sevdeta Atića, pobjegao iz prostorija Islamskog centra i sakrio se u kafić u koji slabo i zalaze Bošnjaci u Srebrenici i samim tim pokazao na šta je sve spreman.

Ovim putem bezbrojeni put pozivam i apleujem na odbornike Aliju Tabakovića, Nediba Smajića, Almira Muminovića i Almira Dudića da se u skupštinskim klupama brane interese Bošnjaka a nikako u medijima i pismima, a sve Bošnjake u Srebrenici da ostanu smireni i ne nasjedaju na razne manipulacije i laži.

Pratite ZASREBRENICU.ba na Facebooku