(FOTO) Bilo jednom u Daljegošti: Komadić raja kojeg više nema u Srebrenici

0

Zbirka priča “Bilo jednom u Daljegošti”, autora Senada Karića, koja je ovih dana izašla iz štampe, jasno pokazuje razmjere genocida počinjenog u Podrinju.

Daljegošta je obično podrinjsko selo, zabačeno, udaljeno nekoliko kilometara od Drine, na nadmorskoj visini od 590 metara. Od Srebrenice, općine kojoj pripada, udaljeno je 30 kilometara. Putevi su izuzetno loši, a stanovnici su sve što im je potrebno obavljali u Bajinoj Bašti u Srbiji.

 

 

No, uprkos svemu, Daljegošta je Senadova ljubav. Ovo naselje je njegova planeta, njegove uspomene, radost i sreća, njegovo djetinjstvo, njegova mladost, njegov komadić raja kojeg više nema.

-Ja sam se, zaista, uželio ove nedođije, ovog svog komadića raja – piše on u jednoj od priča.

A ukupno je 30 priča, u kojima je Senad na svoj način ispisao historiju Daljegošte, narodne običaje, dječije nestašluke, opisao svaku porodicu u ovom selu, te podsjetio na najteža vremena u svom rodnom kraju u kojem danas živi tek nekoliko porodica.

-Nema više ezana sa seoske džamije, nema graje djece, nema nikoga da obrađuje zarasla imanja. Čak ni ptice ne lete iznad sela; nema ih; ni one neće da se gnijezde tamo gdje godinama vjetar i paučina sviraju pjesmu tišine – piše Senad u priči “Samo odzvanja pjesma cvrčaka”

U predgovoru knjige Sevret Mehmedćehajić piše da “smjenu života i smrti, bogatstva boja daljegoških livada i proplanaka, voćnjaka i vrijednih ruku stanovnika, sa sivilom pustoši koju su su osvajači – pljačkaši ostavili iz sebe pratimo u svakom poglavlju”.

– Komparacija tih suprotnosti je efektna i pisac je ostavio snažan dojam na čitaoca. Tako Daljegošta prije maja 1992. godine simbolizira sve dobro što je Bog stvorio i što postoji na ovome svijetu, dok je agresija izobličila to dobro i pretvorila ga u sivo ništavilo – piše Mehmedćehajić.

Dodaje da ova knjiga, iako se direktno ne bavi zločinima u Srebrenici, pripada opusu knjiga o genocidu.

Inače, Senad Karić je rođen u Velikoj Daljegošti. Djetinjstvo je proveo u rodnom selu, a osnovnu školu je završio u Skelanima. Srednju mašinsku je pohađao u Bajinoj Bašti i Bijeljini, gdje ga zatiče agresija na BiH. Bio je pripadnik elitne jedinice Armije R BiH.

Zbirka “Bilo jednom u Daljegošti je njegova prva knjiga.

 

(S.K./Faktor.ba)

Odgovori