FOTO Bošnjaci u logorima Srbije: Muk i bolna sjećanja na logor ‘Šljivovica’

Delegacija Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini posjetila je danas, zajedno s Fondom za humanitarno pravo iz Beograda, lokaciju na području općine Čajetina u Srbiji na kojoj je tokom rata bio smješten logor Šljivovica.

 

 

Senad Jusufbegović, Omer Čavčić, Amir Omerspahić i Emir Agić prisjetili su se teškog perioda od jula 1995. do aprila 1996. kad su, zajedno sa još nekoliko stotina ljudi iz Žepe i okoline, nakon pada Žepe prešli Drinu i utočište potražili u Srbiji. Međutim bili su uhapšeni, te zatočeni u logore “Šljivovica” i “Mitrovo Polje” gdje su ih držali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP).

Stajali su danas nijemo na mjestu gdje su proveli te teške dane. Nije im bilo jednostavno, osjećanja su im bila pomiješana. To sablasno mjesto zjapi napušteno, a objekti su srušeni. Nekako se drže tek još dva objekta, pitanje i oni do kada će, javila je novinarka Fene.

Prema podacima Saveza logoraša u BiH, 803 osobe prošle su kroz logor “Šljivovica” i “Mitrovo polje” na području Srbije. Za zločine u tim logorima nisu provedene niti adekvatne istrage.

Senad Jusufbegović kazao je novinarima da su Savez logoraša u BiH i Fond za humanitarno pravo iz Beograda u više navrata upućivali i podnosili krivične prijave i informacije o počinjenim krivičnim djelima u kojima su, imenom i prezimenom, naznačili na desetine osoba ali i nekoliko anonimnih osoba. Tražili su da budu istražena dešavanja iz perioda juli 1995. – april 1996. godine.

“Međutim, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije, kako oni kažu, našlo elemenata krivičnog djela ratnog zločina niti bilo kakvog drugog krivičnog djela i nisu uvažili prijave koje smo upućivali. Iste prijave išle su i prema Tužilaštvu BiH, koliko znam neke istrage se provode ne znam u kojoj su fazi” kazao je.

Komentari su zatvoreni