(FOTO) Dan sjećanja na holokaust u Velikoj Britaniji: Fatima i Hasan govorili kako su preživjeli Srebrenicu

U gradu Solihull kod Birminghama, u Velikoj Britaniji, u petak je održano obilježavanje Dana sjećanja na holokaust, na kojem se govorilo i o genocidu u Srebrenici.

 

 

Na ovom značajnom skupu, na kojem je prisustvovalo oko 700 učenika škole Solihull i drugih građana, govorili su i Fatima Dautbašić Klempić i Hasan Hasanović.

Fatima je čuvena doktorica iz Srebrenice, koja je u julu 1995. godine, bježeći podrinjskim šumama, spašavala brojne ranjenike. Ova heroina i danas, nakon genocida, pomaže povratnicama u Podrinju i brine za njihovo zdravlje.

Hasanović je također preživio genocid i autor je knjige “Surviving Srebrenica“, koja predstavlja jedno od najvažnijih svjedočanstava o genocidu počinjenom u julu 1995. godine u Podrinju. Hasan je zaposlenik Memorijalnog centra Potočari.

-Mi smo na skupu govorili o tome kako smo preživjeli genocid u Srebrenici. Prvo je prikazan film Condemened to Remember (Osuđeni na sjećanje), u kojem se govori o tome kako je Tomi Reinchental preživio holokaust i kako smo mi preživjeli Srebrenicu.

 

(S.H./Bportal.ba)

Komentari su zatvoreni