Home Novosti BiH FOTO Dvadeseto izvođenje predstave o genocidu: „Srebrena krv“ rasplakala publiku u Hadžićima

FOTO Dvadeseto izvođenje predstave o genocidu: „Srebrena krv“ rasplakala publiku u Hadžićima

predstava o genocidu srebrena krv

Pozorišna predstava “Srebrena krv” koja govori o genocidu u Srebrenici, sinoć je izvedena u Multimedijalnoj sali u Hadžićima.

 

 

 

Bilo je ovo 20. po redu igranje ove emotivne predstave, koja je ujedno i najizvođenija predstava rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli. Srebrena krv je još jednom potresla i rasplakala publiku, te podsjetila na najveće zlo u Evropi nakon 2. svjetskog rata.

„Srebrena krv“ će večeras biti izvedena u kino sali Kulturno – sportskog centra u Vogošći, mini turneja predstave će biti okončana 10. jula u Visokom, izvođenjem na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Predstava “Srebrena krv” govori o sudbini dvojice braće Nermina i Kerima, koji prilikom pada Srebrenice u julu 1995. godine pokušavaju krenuti ka slobodnoj teritoriji. U emotivnoj predstavi se govori o prijeratnom životu u Srebrenici, likovi se prisjećaju prošlosti, a na originalan umjetnički način se prikazuje pad Srebrenice, zarobljavanje i maltretiranje jednog od braće, te suočavanje sa onim što nosi tragična budućnost, koja je obilježena životom bez najmilijih i traganjem za njihovim kostima.

Predstavu je režirao Nedim Malkočević, glumac Narodnog pozorišta u Tuzli, koji igra dva lika u ovoj predstavi. On je ulogom u ovoj predstavi potvrdio da se radi o jednom od najboljih glumaca njegove generacije u našoj zemlji. Uz Malkočevića u predstavi igra i novinar Samir Karić, kojem je ovo drugo pozorišno iskustvo. Malkočević i Karić su i autori teksta za ovu predstavu.

“Srebrena krv” je prema mišljenju preživjelih žrtava genocida jedan od najvažnijih umjetničkih projekata o genocidu u Srebrenici. Tome svjedoči i činjenica da je ova predstava, na zahtjev majki Srebrenice, izvedena u okviru zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Memorijalnom centru u Potočarima. Predstavu je podržala Vlada Tuzlanskog kantona, Muftijstvo tuzlansko, ali i reisu – l – ulema Husein ef. Kavazović.

Predstava je premijerno izvedena 9. maja 2016. godine i od tada je izvođena u Potočarima, Tuzli, Bihaću, Tešnju, Kalesiji, Janji, Banovićima, Teočaku i Živinicama.

Bportal.ba

Previous articlePOTRESNA SCENA: Kćerka žrtve genocida dozivala babu “Babo, znaj da smo tu, babo moj…” (VIDEO)
Next articleEmir Suljagić o Srebrenici: Svake godine boli sve više
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.