Čuvajmo Srebrenicu

(FOTO) Pismo srebreničkih majki i boraca: Ne mogu ratni podrumaši brinuti o nama i Podrinju

Na nedavno održanojj sjednici Povjereništva SDA za Srebrenicu došlo je do incidenta, u kojem je jedna osoba povrijeđena, a naknadno je jedna osoba i uhapšena.

 

Povodom nemilih scena i, kako kažu, političkih potkusurivanja, pismom su se Islamskoj zajednici i SDA, obratile članice Udruženja “Majke Srebrenice”, ali i ostala udruženja koja okupljaju porodice žrtava i branitelja Srebrenice.

-Posljednjih mjeseci Srebrenica je postala top tema i predmet mnogih kontraverzi, nepotrebnih rasprava, i na kraju moneta za političku trgovinu i međusobno potkusurivanje, između nekih političara koji ni po kojem osnovu nemaju na to pravo. Pozivamo razumne ljude u vrhu stranke (SDA op. a.) da pitanje Srebrenice riješe na pametan i racionalan način, radni njenih građana, njihove budućnosti, a i budućnosti cijele BiH-stoji, izmeđuostalog, u pismu upućenom stranci i IVZ.

Podsjetimo, prema izjavama članova Povjereništva Edina Ramića i Sadika Ahmetovića, grupa muškaraca upala je u prostoriju u kojoj je održavana sjednica te je uslijedilo naguravanje u kojem je jedna osoba pretučena. Grupa je zatražila da Adil Osmanović napusti prostoriju te su ga, doslovno, izgurali iz prostorije.

Hamdija Fejzić, jedan od aktera nedavnog događaja u Srebrenici, za incident je direktno osudio Sadika Ahmetovića. Optužio ga je za iznošenje neistina, manipulaciju i predstavljanje sebe kao jedinog istinskog zaštitnika Bošnjaka u Srebrenici.

-Pojedini visoki dužnosnici stranke daju podršku podrumašima i osobama koje nemaju nikakav doprinos u odbrani države, pokušavaju taj virus prenijeti i na druge opštine u srednjem Podrinju, ponižavajući borbu naših saboraca, naše djece i nas koji smo ih vodili u najtežim danima. Želimo vam reći da ćemo to sigurno spriječiti. Molimo vas da postupate u skladu sa poslovnikom stranke i voljom naroda, a ako tako ne bude, naše je pravo da javno progovorimo otvoreno o svemu. Upozoravamo vas da će nakon toga biti sve drugačije-stoji još u pismu srebreničkih udruženja i organizcija.