Čuvajmo Srebrenicu

(FOTO) Polomio zube na “istočnom bedemu Bosne”: Kako je zlikovac Ratko Mladić bježao iz Teočaka!

Zločinačke noge haškog optuženika Ratka Mladića, kojem će sutra biti izrečena presuda za genocid i druga najteža krivična djela, nikada nisu kročile u Teočak i Sapnu, mjesta koja su tokom rata s pravom dobila naziv “istočni bedem Bosne”.
 

Mladić je, svjedoče brojni zapisi, monografije i borci, direktno u dva navrata pokušao, rukovodeći velikim ofanzivama, ovladati ovim područjem. Njegove ofanzive su doživjele potpuni krah i slom.

Ovaj zlikovac je u drugoj polovini 1993. godine, neposredno rokovodio ofanzivom “Drina 93”, koja je u narodu poznatija kao “Seminar”. Navodno je prije operacije kazao: Na Igmanu sam doktorirao, a ovo će biti samo seminarski rad”. Mladić je, pretpostavlja se, seminarski rad završavao bježeći u helikopteru iz Teočaka, pred hrabrim borcima Armije RBiH, koje su predvodili teočanski i zvornički borci. Prema nekim kazivanjima, haški optuženik je tada jedva spasio živu glavu, a helikopterom je pobjegao u strahu i panici kao najveća kukavica.

Uprkos podršci tenkova iz Srbije, učešću oko 10.000 vojnika i korištenju najtežeg naoružanja i raketa Volhov, nakon 40 dana, poginulo je oko 500 agresorskih vojnika, a Mladić je doživio težak poraz.

-Drina je kičma srpstva i definitivno je sa obje strane naša. Ostali su samo neki pršljenovi prikliješteni, izjavio je tada Mladić, misleći na Teočak i Sapnu.

Umjesto ovih, ispostavit će se kasnije, Mladić je slomio vlastite pršljenove.

-Kapetan Šemso Muminović, komandant zvorničke brigade je u ovoj ofanzivi imao odgovor na svaki Mladićev naum. Uvijek je imao odlučujući i potez prije. Presudne su bile njegove odluke o kontraudarima sa boka. Takvim drskostima đeneral se nije mogao nadati, pisalo je tada u “Tribini”.

Operacija sa sličnim ciljem, koja je nosila naziv “Čekić i nakovanj”, provedena je i od 27. marta do 12. maja 1995. godine. Stiglo je 50 tenkova i druge borbene tehnike iz Srbije preko Drine. Cilj je bio ovladati slobodnim teritorijama Teočaka i Sapne.

Agresor je u ovu operaciju uveo novi način ratovanja, koristeći modifikovane avio bombe. No, ni to im nije pomoglo. Pokušali su zauzeti Zečju Kosu, strateški najvažniju kotu u Podrinju.

U slamanju ove ofanzive kojom je rukovodio zlikovac Mladić učestvovale su brojne elitne jedinice Armije R BIH, a na moral boraca je posebno uticao dolazak čuvenih “Crnih labudova”.

U ovim ofanzivama, prema tvrdnjama mnogih boraca, ovaj zločinac je pokazao o kakvom se generalu radi. Svoje “junaštvo” je pokazivao nad nedužnim civilima, ostavljajući iza sebe hiljade leševa, među kojima je i veliki broj žena i djece. A kada je pokušao zakoračiti na zemlju “istočnog bedema”, gdje su ga dočekali najhrabriji sinovi Bosne, jednostavo je – bježao.

(U tekstu korišten materijal iz monografije o 2. korpusu Armije RBiH)

 

 

(S.H./Bportal.ba)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.