Home Novosti BiH (FOTO) Radost Bošnjaka u Podrinju: Ljepotica u zvorničkoj Kamenici zasijala punim sjajem

(FOTO) Radost Bošnjaka u Podrinju: Ljepotica u zvorničkoj Kamenici zasijala punim sjajem

dzamija u kamenici

U zvorničkom naselju Kamenica, u zaseoku Redžići, danas je svečano otvorena obnovljena džamija koja je porušena tokom agresije na BiH.

 

 

Otvorenju džamije je prisustvovao veliki broj vjernika iz Zvornika, Podrinja i drugih krajeva BiH, kao i iz dijaspore.

Radost zbog otvorenja džamije je bila još veća zbog činjenice da je naselje Kamenica nazvano Dolina masovnih grobnica, a da se danas u ovom povratničkom mjestu ponovo rađa život.

Da li dolazili sa istoka ili sa zapada u Kamenicu, na svakih stotinu metara ćete naići ćete na spomen ploču koja govori i opominje da su na stotine Bošnjaka na zvjerski način ubijeni i zakopani u masovne grobnice. Do sada je u ovim grobnicama indentifikovano više od 2.000 osoba. Među njima su i imami, koji su ubijeni samo zato što su obavljali časnu dužnot pozivanja u islam – rekli sa na manifestaciji svečanog otvaranja džamije.

otvor džamije

“Ova naša ljepotica prvi put je sagrađena 1880. godine, u potpunosti od drveta, odmh nakon dolaska našeg pretka Redže Redžića na ovaj dio bosanske zemlje. 24. novembra 1964. ponovoje sagrađena, u potpunosti od kamenam, džamija i munara, i tako ostaje do agresije na našu zemlju.
Renoviranje džamije koju sada vidite je počelo 2007. godine, i evo danas, hvala Allahu dž.š., danas je svečano otvaramo. Ono štoje zanimljivo, temelj džamije je ostao isti sve ove godine, od 1880. godine do dana današnjeg, samo je svaki put proširivan, ali temelj nikad nije mijenjan” – rekao je u svom obraćanju Mensur ef.Redžić, imam džamije u kameničkom džematu Redžići.

Bportal

 

Previous articleOvaj govor mu je stopirao karijeru!! Šta to govori Enis Bešlagić, a smeta eliti?
Next articleDramatično upozorenje srpskog historičara Milivoja Bešlina: Srbija se sprema za rat
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.