Čuvajmo Srebrenicu

(FOTO) Tradicionalni iftar na otvorenom u centru Bratunca

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, uz prisustvo nekoliko stotina muslimanskih vjernika, u utorak 30. maja 2017. godine, u centru Bratunca je organizovan tradicionalni iftar na otvorenom.

 

 

U Bratunac su pristigli gosti iz svih krajeva, kojima je glavni imam ovoga Medžlisa Elvir-ef. Hodžić, poželio dobrodošlicu, istakavši da se iftar na otvorenom u Bratuncu organizuje po osmi puit. Gostima se obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS i istakao neprolazne vrijednosti koje svaki građanin Bosne i Hercegovine mora čuvati: mir, slobodu i državu. On je istakao najveće vrijednosti i blagodati ramazana, te naglasio važnost povezivanja i okupljanja Bošnjaka na Drini.

-Našim prisustvom ovdje svjedočimo da čuvamo svoj identitet, da njegujemo svoju vjeru i da ne zaboravljamo svoju prošlost. Isto tako, poručujemo da je uprkos svemu, ovo naše mjesto i da ovdje vidimo budućnost svoje djece. Dobro je da se okupljamo ovdje, da brinemo jedni o drugima, a tome nas uči i naša vjera islam. Ramazan trebamo iskoristiti da obnovimo i učvrstimo naše veze, koje moraju ostati neraskidive. Svoje ciljeve i svoje planove ćemo uspjeti ostvariti samo ako budemo jedinstveni, kao što smo jedinstveni večeras u našem najodabranijem mjesecu i nama najdražem gradu, kazao je Salkić.

Naglasio je da iz ovog podrinjskog grada želi da se pošalje poruka mira, suživota i tolerancije, te dodao da su Bošnjaci spremni zajedno sa drugim narodima graditi jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će biti mjesta za sve narode. Budućnost zasnovana na uvažavanju i poštivanju drugih u zemlji jednakih šansi i mogućnosti za sve građane, nema alternativu, dodao je potpredsjednik bh. entiteta RS.

-Trebamo biti ponosni što smo večeras ovdje i što smo dio ovog jedinstvenog događaja. Iskreno se nadam da će nas svake godine biti sve više, i to ne samo u Bratuncu, nego i u Zvorniku, Srebrenici, Konjević Polju, Vlasenici, Prijedoru, Banja Luci, Kotor Varoši, Bijeljini i drugim mjestima širom naše domovine. Uz okupljanje u našem najodabranijem mjesecu, u budućnosti se svakako trebamo više okupljati i oko zajedničkih projekata koji su interes našeg naroda, ali i koji će doprinijeti snažnijem ekonomskom oporavku povratničkih sredina, poručio je potpredsjednik Salkić.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.