Čuvajmo Srebrenicu - ZS

(FOTO) Turska podržava poljoprivredu u istočnoj Bosni: Od uzgoja oraha do osnivanja ovčarskih i kozarskih farmi

U Bratuncu su danas, uz prisustvo preko 100 povratnika, predstavljeni projekti koje će Turska razvojna agencija(TIKA), u saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom u Sarajevu, realizovati u narednom periodu na području istočne Bosne.

 

 

 

Radi se o projektima koji se planiraju realizovati u Srebrenici, Bratuncu, Milićima i Zvorniku.

Kako je pojasnio profesor Muhamed Brka, TIKA želi pružiti finansijsku i stručnu pomoć farmerima istočne Bosne u oblasti poljoprivrede. Za početak, planirana je podrška za pet različitih projekata u poljoprivredi.

-Radi se o projektima „Ekonomska nezavisnost žena kroz plasteničku proizvodnju povrća“, „Razvoj pčelarstva i proizvodnja zdravstveno sigurnih pčelinjih pčelinjih proizvoda“ i „Smanjenje siromaštva povratničkih domaćinstava, pomoć mladim bračnim parovima, te jačanje nezavisnosti žena kroz organski uzgoj oraha“. Također, tu su i projekti „Osnivanje ovčarskih farmi“ i „Osnivanje kozarskih farmi“, kazao je profesor Brka.

Koordinator TIKA-e u BiH Omer Faruk Alimci u svom obraćanju je istakao da ova agencija u Bosni i Hercegovini djeluje u BiH od 1995. godine i realizuje projekte na raznim nivoima.

-TIKA je do sada u BiH u reznim regijama i na raznim poljima realizovala veliki broj projekata. Veliki broj projekata na poljima kao što su obrazovanje, zdravstvo, poljoprivreda, infrastruktura…Trenutno radimo dvoranu u Bužimu, Kulturni centar u Trebinju i imamo kuće koje su uništene u Maglaju. Cilj ovog programa je da u itočnoj Bosni razvijemo projekte u poljoprivredi. Naš cilj je dostići što veći broj u projektima i da to bude kvalitetno urađeno, te da budu nastavljeni i prođu dobro i da budu od koristi za građane, kazao je Alimci.

 

Prezentaciju projekta u Bratuncu je podržao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS. On je kazao da su projekti TIKA-e u interesu svih građana.

-Oni su prijatelji Bosne i Hercegovine, nisu samo prijatelji Bošnjaka. Tako to treba i posmatrati. Ovo je razvojni projekat za cijelu istočnu Bosnu, za sve one koji su zainteresirani da učestvuju u ovom projektu. Želim da vas zamolim, da svi koji budete korisnici ovog programa, da budete čestiti i odgovorni domaćini, koji će na najbolji mogući način iskoristiti ono što vam se pruži. Da budete dobra garancija da se ovaj projekat nastavi narednih godina, kazao je Salkić, koji je pozvao prisutne da odgovorno pristupe projektima, kako se ne bi desilo da se iznevjere i razočarati donatore koji su odlučili da ulože velika sredstva u ove krajeve.

Inače, tokom dana, profesori su obrazložili svaki projekat pojedinačno. Kako je pojašnjeno, u svakom projektu bi trebalo učestvovati po 20 porodica iz svake opštine.

(Bportal.ba)

Komentari su zatvoreni

87 queries in 0.659 seconds.