(FOTO/ VIDEO) Sve bitke Nasera Orića: I kada je oružje utihnulo, borba za istinu nije prestala

Odlukom Suda BiH, ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić oslobođen je optužbi da je 1992. godine zajedno sa Sabahudinom Muhićem ubio tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

 

Ovo je druga u nizu oslobađajućih presuda Oriću jer je odlukom Apelacionog vijeća Tribunala u Hagu 2008. Orić oslobođen svih navoda optužnice koji su ga, prema komandnoj odgovornosti, teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela od decembra 1992. do marta 1993. godine.

No, prethodno je prvostepenom presudom 30. juna 2006. godine proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora jer “nije preduzeo mjere da spriječi ubistva i okrutan tretman prema grupi bosanskih Srba” koji su bili zadržani u zgradi stanici policije u Srebrenici od 27. decembra 1992. do 20. marta 1993. godine.

Nakon ove presude Odbrana i Tužilaštvo su uložili žalbe, te je Apelaciono vijeće ponovo pregledalo slučaj i donijelo odluku da prvostepeno Sudsko vijeće nije imalo sve neophodne dokaze da osudi Orića po komandnoj odgovornosti.

Orića je pri povratku iz Haga 2006. na Sarajevskom aerodromu dočekalo nekoliko hiljada ljudi.

“Povratak otpisanog”, “Heroj”, “Pravda je pobijedila”, “Sloboda Naseru”… tek je dio poruka na majicama i transparentima kojima je dočekan Orić.

Dočekale su ga i suze radosnice najuže rodbine. Majka Hata, supruga Zahida, sin Amar, kćerka Šeherzada i brat Nedžad nisu mogli čekati čak ni u holu aerodroma, već su tražili i omogućeno im ja da Nasera dočekaju tik do pulta za pasošku kontrolu. Opći metež nastao je kada se Orić s familijom pojavio u aerodromskom holu. Vriska, skandiranje njegovog imena, silna želja okupljenih da ga dotaknu i nešto mu kažu. Skoro je deset minuta trebalo Oriću da prijeđe dvadesetak metara od hola do specijalne limuzine koja je “maksuz za njega” dopremljena iz Tuzle. Nakon što je ipak uspio doći do automobila, građani ispred aerodromske zgrade organizirali su kolonu i uputili se prema Tuzli.

Identični doček Oriću je pripremljen i 2008. kada je oslobođen optužnice, a organizator dočeka je bila Organizacija demobilisanih boraca slavne Armije RBiH.

Sin Amar bio je posebno sretan, a novinarima je samo kratko kazao:

– Veoma mi je drago i neizmjerno sam sretan što mi je babo konačno slobodan. Ovo je velika pobjeda za našu porodicu, ali i za sve Bosance – poručio je.

Ratni komandant, kojem su bili stavljani na teret zločini počinjeni nad srpskim civilima u Srebrenici, u izjavi novinarima kazao je da je ovo  još jedna u nizu pobjeda koje smo dobili.

– I dalje moramo s pobjedom, jer Srebrenica se ne smije izgubiti. Na predstojećim izborima moramo biti jedinstveni u stavu kada je u pitanju izbor načelnika Srebrenice – poručio je Orić.

Konačna bitka koju Orić dobija počinje se odigravati polovinom 2015. kada je uhapšen u Švicarskoj. Tamo se zaputio zajedno sa Ćamilom Durakovićem, tadašnjim načelnikom Srebrenice, i Hamdijom Fejzićem, potpredsjednikom Skupštine općine Srebrenica krenuo na obilježavanje genocida počinjenog nad Srebreničanima i to po potjernici Republike Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Srebrenici. Zbog tog hapšenja, u Sarajevu je organiziran i skup podrške Oriću na kojem se okupio veliki broj građana.

Na zahtjev Tužilaštva BiH, a zbog provođenja istrage za ratne zločine, Orić je isporučen BiH. Nekoliko mjeseci kasnije, optužen je za ratni zločin – ubistva tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.

Današnjom presudom oslobođen je optužbe, a kao i uvijek, dočekao ga je narod koji je gromoglasnim aplauzom pozdravio Orića koji je i iz ove bitke izašao čistog obraza.

Njegov životni put možda je i ponajbolje opisao sam kazavši da sve što mu se “događa, zapisano je kao sudbina. Sudski procesi su samo dokaz kroz šta su sve Bošnjaci prošli u ratu i tako je zapisano da se to na mojim suđenjima dokazuje“.

(Bportal.ba/Faktor)

Komentari su zatvoreni