(FOTO) VJENČALI SE U PAKLU SREBRENICE: Remzija ubijena u šestom mjesecu trudnoće

U Identifikacijskom centru Podrinje u Tuzli obavljena je identifikacija tri osobe bošnjačke nacionalnosti, koje su ubijene u Srebrenici tokom genocida u julu 1995. godine.

 

Murat Hurtić, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, kazao je da se radi o osobama mlađe životne dobi, čiji su posmrtni ostaci pronađeni nedaleko od Vlasenice, piše detektor.ba.

„Među njima je i bračni par. Prema riječima porodice, žena je bila u šestom mjesecu trudnoće. To je zaista žalosno, jer prilikom ekshumacije nismo mogli pronaći skeletne ostatke djeteta koje je bilo u utrobi majke. Nakon toliko godina rada, ovo me danas zaista potreslo“, kazao je Hurtić, dodajući da su osobe pronađene zajedno na površini zemlje.

Omer Dudić je potvrdio identifikaciju brata, 22-godišnjeg Nijazije i njegove supruge 20-godišnje Remzije.

„Živjeli su zajedno sa nama u Srebrenici. Krenuli smo zajedno prema slobodnoj teritoriji. Ništa nismo o njima znali. Bili su lijepi, bili su dobri ljudi. Ona je mogla izbjeći da ide s njim, ali nije željela. Odlučili su da budu zajedno“, ispričao je Dudić.

Prema kazivanju drugih članova porodice, koji su došli na identifikaciju, Remzija je rođena Zvorničanka, dok je Nijazija porijeklom iz naselja Osmače kod Srebrenice. Upoznali su se u Srebrenici i vjenčali tokom 1993. godine.

Tokom ekshumacija, istražitelji su pronašli manji broj njihovih posmrtnih ostataka. Pored DNK analize i identifikacije, članovi porodice su Remziju prepoznali po čizmama, dok je brat Nijaziju prepoznao po ostacima trenerke.

Pored njih dvoje, identifikovan je i Osman Avdić.

Komentari su zatvoreni