FOTO&VIDEO/ Naser Orić učesnicima Marša mira poručio: Oni su bili nikakvi ratnici, a o podvizima Podrinjaca najbolje govore upravo oni

U sapanjskom naselju Nezuk večeras je upriličeno okupljanje preživjelih pripadnika 28. Divizije, na čijem se čelu nalazio Naser Orić.

 

 

Okupljanje i postrojavanje jedinica 28. Divizije večeras je u Nezuku pratilo i okupljanje učesnika 13. po redu Marša mira koji počinje sutra ujutro.
Okupljenim građanima, bivšim borcima, predstavnicima vlasti, obratili su se brojni govornici.

Prisutnima su se obratili, između ostalih, i Šemsudin Muminovic, komandant 206. Viteške brigade, Fahrudin Hasanović, predsjednik RVI, Naser Orić, komandant odbrane Srebrenice, ali i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-A, federalni ministar Salko Bukvarević, kantonalni premijer Bego Gutić i mnogi drugi…

Govornici su kazali da su pripadnici 28. Divizije dali nemjerljiv doprinos u odbrani Podrinja, ali i doprinos prilikom proboja u julu 1995. godine.

Njihovom zaslugom hiljade Podrinjaca je preživjelo Marš smrti, te je izbjegli loše sudbinu preko 8.000 žrtava genocida.

Nezuk 2017

 

“Vi koji ste mlađi samo znate za 95.godinu, i samo znate da nas je četnik napao i ubio.
Nije četnik ubio naoružanog borca. Četnik je ubio trinaestogodišnjake, vaše vršnjake, silovao žene i majke. Oni nisu bili nikakvi ratnici” – rekao je Orić, koji je svoj govor posvetio mladima.

“Kaki smo mi bili ratnici, najbolje pokazuju njihove stranice na elektronskim medijima, gdje upravo oni govore o našim podvizima. Svaka riječ o ratniku iz Podrinja je suvišna.

Niti jedna Armija u historiji pod zasjednim dejstvima nije ‘napravila’ 110 km. To vam je jedina istina, i ne može je niko pobiti.

To što se desilo, zarobili pa ubili, to je njima na čast” – rekao je Naser Orić.

Na ovom okupljanju je promovisana fotomonografija “Srebrenički put pakla”, autora Ahmeta Bajrića Blicka, koji je kao ratni reporter i prethodnih godina priređivao izložbe fotografija iz Srebrenice.

Svi su pozvali učesnike Marša mira na dostojanstven put trasom do Potočara.

 

Komentari su zatvoreni