Francuska: Šokantni islamofobični napadi na studenticu koja nosi hidžab

0

Devetnaestogodišnja Maryam Pougetoux, muslimanka koja nosi hidžab, predsjednica je Nacionalne unije studenata na Univerzitetu Sorbonne u Parizu. Ta mlada djevojka iznenada se našla usred ogromnih polemika i rasprava u različitim medijima i društvenim mrežama, a njena priča pretvorila se u kulturno i političko pitanje, u koje su se uključili i političari i ministri te države.

 

Priča o Maryam eskalirala je prošle sedmice nakon njenog pojavljivanja u intervjuu za francuski televizijski kanal M6, što je izazvalo burne reakcije francuske javnosti. Pojedinim Francuzima nije se dopalo pojavljivanje djevojke s maramom na glavi na francuskim televizijskim ekranima, koja, povrh toga, govori u ime Unije studenata. Drugi su, pak, smatrali da u tome nema ništa neobično, jer se djevojka integrisala u francusko društvo i uspijeva efikasno voditi studentsku uniju.

Polemike o pokrivenoj djevojci u francuskim političkim krugovima i medijima prelile su se i u javnost. Pojedini ljevičari iskoristili su to pitanje za pokretanje beskrajnih debata u Francuskoj vezano za nošenje marame i vela preko lica, kao i o muslimanima i islamu općenito, dok su pojedini ovaj slučaj povezali s ekstremizmom i organizacijom Islamska država Irak i Levant (ISIL). Naravno, u sve se uključio i islamofobični časopis Charlie Hebdo.

 

 

(SAFF.ba)

Odgovori