Čuvajmo Srebrenicu

GLAS RAZUMA IZ BEOGRADA: “Spomenik Miloševiću bi nas ponovo osramotio, NATO bombardovanje je bilo zaslužena kazna”

Spomenik Slobodanu Miloševiću bi produbio podjele u društvu, ali više me brine što bi nas to ponovo osramotilo kao državu i građane. Ne možete dizati spomenik onome što se dešavalo devedesetih, morate da napravite memorijalni centar u Batajnici, memorijalni centar za ono što se dešavalo svim građanima, smatra beogradska profesorka u penziji Srbijanka Turajlić.

 

 

Počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić kaže da se ideja o spomeniku Miloševiću pojavila na desetu godišnjicu njegove smrti i da ju je pokrenula grupa građana koja se našla u Požarevcu.

“Mi smo razmišljali kolika je dovoljna istorijska distanca, mi smo rekli da vidimo šta građani misle, uspjeli smo da utvrdimo da ima građana koji misle kao mi. Formiran je inicijativni odbor koji je dao predlog Skupštini grada. Tu ima 50 istaknutih ličnosti i pisma podrške stižu iz unutrašnjosti”, kaže Mrkonjić.

On kaže da njihov cilj nije da vode rat s ljudima koji imaju loše uspomene, već da žele da objasne zašto Milošević zaslužuje spomenik.

“Slobodan je bio prvi demokratski izabran predsednik države, posle je izabran opet, to ga kvalifikuje kao državnika za priznanje. Dva jaka uporišta su Dejton i formiranje Republike Srpske, on je bio poznat kao borac za slobodu koji brine o svim Srbima. Odbrana u Hagu je možda moj lični stav, ali to je bila herojska odbrana i ubijen je nevin u Hagu”, navodi Mrkonjić.

Na pitanje šta misli o toj inicijativi, profesorka Turajlić je rekla da je ljuta i na sebe, ali i na demokratsku vlast koja je dozvolila da se ne razgovara o devedesetim. Ona smatra da to što je on izabran na izborima ne mora ništa da znači.

“Jako mnogo diktatora je izabrano na demokratskim izborima, to ne znači ništa. Potpisao je Dejton jer je bio na tom mestu, zašto smo mi vodili rat koji se završio Dejtonom, možda smo mogli da ga ne vodimo. Kako vi doživljavate čoveka za čije vreme se leševi voze u hladnjači, kako to doprinosi ugledu Srbije. Da li zaslužuje spomenik ili veliku hladnjaču da dovodimo škole da vide da se to nikada ne dogodi”, rekla je Turajlić.

“Pitanje hladnjača i sve te navodne greške ostaju iza Helene Rante da bi Kosovo bilo oteto, Slobodan nije odgovoran za to, on se branio i odbranio u Hagu. Koliko je priča bilo o Srebrenici, da li je Slobodan osuđen zbog toga. Jesu bila hladnjače u nekom procesu, nisu. Ja ne kažem da ih nije bilo, ali ništa nije dokazano”, odgovara Mrkonjić.

Da li su devedesete najgora decenija?

Počasni predsjednik socijalista smatra da devedesete nisu bile najgora decenija, jer je, kako kaže, radio sa sjajnim inženjerima i primali su nove, dok sada nema posla.

Srbijanka Turajlić, s druge strane, smatra da su devedese najgora decenija.

“Ta decenija je počela time što je Milošević izveo tenkove da ganja građane, ja ne znam mnogo zemalja gdje vlast izvede tenkove na demonstrante, onda smo imali sankcije, uvedene su jednoglasno u UN, mi sada čovjeku koji je Srbiju doveo na stub srama treba da podižemo spomenik. Onda smo došli u inflaciju, mi to pamtimo kao teško vrijeme u kome nismo znali kako da hranimo djecu. Onda je pokušao da pokrade naše glasove, ne samo što je pokrao, doveo nas je na ivicu građanskog rata kontramitingom u Beogradu. Onda smo došli u ‘98-‘99 kada su nas batinali po ulici, onda su nam tukli studente. Ja ne znam čemu mi dižemo spomenik”, kaže ona.

“Nedopustivo je da neko odluči bez odluke UN da bombarduje bilo koju zemlju. Na neki način je bombardovanje bilo prirodni završetak svega onoga što je vlast izazivala tokom devedesetih, pa je to stiglo kao kazna nezaslužena za narod, a zaslužena za rukovodstvo. Samo što narod strada a rukovodstvo je u bunkerima. Ja imam problem s vašim osjećanjem odgovornosti. Je l osjećate odgovornost za ubistvo Stambolića”, upitala je Srbijanka Turajlić.

 

 

(armijarbih.net)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.