Home Novosti BiH GOJKO KLIČKOVIĆ SAVJETUJE DODIKA KAKO DA ZAŠTITI RS OD MIGRANATA: Njegov savjet...

GOJKO KLIČKOVIĆ SAVJETUJE DODIKA KAKO DA ZAŠTITI RS OD MIGRANATA: Njegov savjet će vas nasmijati do suza

Da sam na Dodikovom mjestu, lovcima bih zatvorio granicu za migrante

-Da sam na mjestu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, uzeo bih jedinice Civilne zaštite, pa ako treba popunio ih lovcima, i hermetički zatvorio našu granicu. Drugačije ne možemo da se sačuvamo od ulaska migranata, kaže Gojko Kličković, kandidat Prve SDS za srpskog člana Predsjedništva BiH i poslijeratni premijer Republike Srpske.

– Najprije bi morali riješiti problem Sarajeva. Vlast na nivou BiH zadužena je da riješi taj problem, jer su migracije državni problem. Oni su preuzeli kontrolu nad državnom granicom i nad agencijama za koje ni bog ne zna koliko ih ima na niviou BiH. Ipak, došli smo u situaciju da moramo odrađivati posao BiH – kaže za Srpskainfo Kličković govoreći o tome kako bi on, da je vlast, riješio migranstku krizu.

Na pitanje zašto zajedno sa Civilnom zaštitom i lovcima ne bi angažovao i policiju, Kličković kaže:

I policija. Ali, ne možemo sve policijske snage staviti na granicu, treba voditi računa i o unutrašnjem redu i miru. Linija razgraničenja sa Federacijom nije granica, ali ćemo se ponašati kao da jeste i moraćemo je zatvoriti ako se ovo nastavi i braniti svoju teritoriju i narod.

MIGRANTE BI SMJESTIO U SVINJOGOJSKE FARME

Na pitanje ima li migranata u Krupi na Uni, odakle dolazi, i da li ih ima u susjednoj Bosanskoj Krupi, Kličković kaže:

Kada je u pitanju Bosanska Krupa, možemo samo da zahvalimo načelniku koji je rekao da mu migranti ne trebaju u srpskim selima u Podgrmeču. Svakako i da je Krupa na Uni dosta prazna i ona graniči sa Bosanskom Krupom. Ti prostori su pusti, a potencijalnih objekata za stanovanje migranata ima, poput nekadašnje svinjogojske farme, školskih objekata, koji se lako pripreme za to. Međutim, nadam se da smo migrante odbacili odavde, ali to ne znači da mi je manje interesantno područje Petrovca. Migrante prikupljaju po cijeloj BiH i guraju ih prema bihaćkom džepu. Ključni problem jeste što je to tzv. porojekat rasrbljavanja. Dolaskom migranata, ono malo Srba što se vratilo na ognjišta će otići, oni neće da žive tamo sa tolikim brojem izbjeglica.

(Slobodna Bosna)

Previous articleSrceparajuća poruka Ramzije Kanurić-Oraščanin: Sine, jel pronađe makar jednu kost moga Samira?
Next articleKoncert djece iz Srbije, Hrvatske i BiH u Srebrenici
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.