Čuvajmo Srebrenicu

Govor mržnje Tvrtka Milovića, kandidata za čelo državne televizije

Upravni odbor BHRT-a će na sjednici zakazanoj za 30. januar odlučiti ko će biti novi direktor BHT1.

 

 

Dosadašnji direktor Mario Vrankić nedavno je podnio ostavku zbog, kako je naveo, cjelokupne situacije na televiziji, finansijske neizvjesnosti i nezadovoljstva radnika.

Za Vrankićevog nasljednika na adresu BHRT-a pristiglo je nekoliko prijava, a kao najozbiljniji nasljednici spominju se trenutni v.d. direktora Nikola Marković, Ana Popović s TV Kiss, te direktor i novinar portala Dnevnik.ba Tvrtko Milović.

Milovićeva kandidatura izazvala je dosta reakcija na društvenim mrežama zbog njegovih javnih istupa, koje su mnogi ocijenili kao govor mržnje.

Naime, Milović je prije pola godine napisao tekst pod nazivom „31 razlog zašto Sarajevo zavidi Kiseljaku“ u kojem je nastojao dokazati kako je Sarajevo u svim segmentima lošiji grad za življenje od Kiseljaka.

On je također i autor izjave u kojoj ističe kako bi Hrvatska trebala uvesti vize za korisnike pasoša BiH pri ulasku u Hrvatsku.

– Suverena država sebi ne može dozvoliti da ubojice njenih sugrađana neometano ljetuju i prolaze kroz Hrvatsku svake godine – kazao je Milović za Hrvatski Medijski Servis.

Međutim, najviše prašine u javnosti podigao je njegov status na društvenim mrežama o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

– Kada sam stigao u Sarajevo 2007. govorilo se o 900 djece. Kasnije je, (naravno), zaokruženo na 1000. Kada je bila Pašovićeva izložba sa stolicama već je bilo 1100 malih stolica za ubijenu djecu. Evo sad vidim naraslo na 1602. Jadna djeca… – napisao je Milović.

Tvrtko Milović je rođen 1982. godine u Sarajevu, diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a magistrirao na FPN u Sarajevu. Novinarsku karijeru započeo je na TV KISS iz Kiseljaka, a kasnije je radio na BHRT-u, TV Sarajevo, FACE TV, a od 2017. godine direktor je portala Dnevnik.ba. Član je i stručnog tima Instituta za društvena istraživanja iz Mostara.

 

 

(Agencija Patria)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.