Granica sa BiH: Šta to Vojska Srbije “uvježbava” na Zvorničkom jezeru

0

Stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata Vojska Srbije obilježit će velikom vojnom vježbom koja će trajati šest dana i održavat će se na devet lokacija.

Vojska Srbije će povodom istorijskog datuma upriličiti šestodnevnu taktičku vježbu sa bojevim gađanjem “Vijek pobjednika 1918-2018” koja će početi u ponedjeljak. U vježbi na devet lokacija učestvovat će 7.000 vojnika i predstavit će se 538 složenih borbenih sistema Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO-a.

Ipak, poseban datum bit će 10. novembar, koji je, kako kažu u Ministarstvu odbrane, označen kao Dan visokih zvanica.

– Taj dan će biti utoliko specifičan što će biti angažovani cjelokupni borbeni efektivi koji u vježbi učestvuju. Na vježbi će biti više od 7.000 vojnika, i to na devet lokacija: na poligonima “Pasuljanske livade”, “Pešter”, “Titel”, “Međa”, “Borovac” i “Orešac” i u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice – kažu u Ministarstvu odbrane.

Posebnu pažnju javnosti na vježbi trebalo bi da privuče čak 538 složenih borbenih sistema Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane.

– Od najznačajnijih borbenih sistema Kopnene vojske na vježbi će učestvovati tenk M84, borbeno vozilo pješadije M80, samohodna haubica 122 mm “gvozdika”, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM-2, top haubica 152mm “nora” i višecjevni lanseri raketa “oganj” i “plamen-S”, samohodna lansirna oruđa “strela 10M” i “strela 1”, borbeno policijsko vozilo M-83, mali “miloš”, amfibijska vozila, radar “žirafa”, terenska vozila “hamer”, “difender”… Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva na vježbi će učestvovati avioni “mig-29”, “orao J22”, “galeb”, i AN-26, helikopteri “gama”, MI-8 i MI-17, sistem KUB i radar AN TPS-70 – podvlače u Ministarstvu.

Podsjećanja radi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je ovu vojnu vježbu najavio kao najveću u regionu, na kojoj će građani moći da vide više desetina puta moćniju Vojsku Srbije u pogledu opreme i naoružanja, piše Blic.

Pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske Srbije u ponedeljak, 5. novembra, na Zvorničkom jezeru u Sakaru, obavili su generalnu probu vojne vježbe „Vijek pobjednika 1918-2018”, koja će, povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, 10. novembra biti izvedena i u opštini Mali Zvornik.

„Učesnici vježbe bit će u uniformi Vojske Srbije i koristit će manevarsku municiju i potrebne artificije (pirotehnička sredstva) za izvođenje vježbe”, saopšteno je iz ove jedinice.

Index.ba

Odgovori