GRUJIČIĆ NASTAVLJA SA NEGIRANJEM GENOCIDA: “Žele prisiliti narod da prizna nešto što se nije desilo”

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ocijenio je da je najavom izmjena Krivičnog zakonika BiH, kojim se nameće zabrana negiranja genocida, pripremljen novi udar na Republiku Srpsku i srpski narod, i naveo da je to perfidan pokušaj bošnjačke strane da silom zakona budu nametnute netačne istorijske činjenice.

 

 

“Zakonom žele da prisile srpski narod da prizna nešto što se nije desilo i da prihvati kolektivnu krivicu i odgovornost. To je neprihvatljivo”, izjavio je novinarima Grujičić.

Prema njegovim riječima, istorija će pokazati kakav je bio karakter rata u BiH, ko je sve i kako stradao, pa će neke dosadašnje klasifikacije i sudske presude sigurno pretrpjeti reviziju.

“Postoje mnoga svjedočenja i dokazi koji opovrgavaju klasifikaciju Haškog tribunala da se u Srebrenici dogodio genocid, a potrebno je da se riješi i pitanje odgovornosti za ogromne žrtve srpskih civila u srednjem Podrinju da bi bila donesena konačna klasifikacija o karakteru rata na osnovu istinitih istorijskih dokaza i činjenica. Donošenje tog zakona zaustavilo bi te procese i to je cilj njegovih predlagača, što se ne smije dozvoliti”, poručuje Grujičić.

Savjet ministara BiH utvrdio je 13. juna Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika BiH kojim je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti zatvorom od pet do 10 godina.

Komentari su zatvoreni